BiH spremna za prvu medalju s europskog prvenstva u atletici

Do sada sudionici iz BiH nisu imali osvojenih medalja, a najbolji rezultat je ostvario Amel Tuka 2014. godine, kada je bio šesti u finalu utrke na 800 m

Europsko atletsko prvenstvo će biti održano od 6. do 10. srpnja u Amsterdamu, a reprezentacija BiH jučer je otputovala na ovo prestižno natjecanje. Od reprezentacije BiH u kojoj se nalazi pet atletičara, Amel Tuka, Dejan Mileusnić, Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer, te njihovi treneri Mehmed Skender i Gianni Ghidini, očekuju se dobri rezultati i prva medalja za BiH.

Na ovogodišnjem europskom prvenstvu nastupit će rekordan broj sudionika, čak 1.473 natjecatelja iz 50 zemalja će se boriti u 22 muške i ženske discipline. Za predstavnike Atletskog saveza Bosne i Hercegovine ovo će biti osmi nastup na prvenstvu.

Do sada sudionici iz BiH nisu imali osvojenih medalja, a najbolji rezultat je ostvario Amel Tuka 2014. godine, kada je bio šesti u finalu utrke na 800 m. Ove godine Bosna i Hercegovina bi mogla osvojiti i prvu medalju na ovom natjecanju, za koju je najozbiljniji kandidat upravo Tuka.

– Moja trenutna forma je negdje na 85 do 90 posto, jer želim biti u Riju na 100 posto. Dat ću sve od sebe kako bih ostvario što bolji plasman i nadam se jednoj od medalja, za sebe i svoju BiH – kazao je Tuka.

Prvi će u srijedu, 6. srpnja, u popodnevnima satima na zaletište u bacanju koplja izaći Dejan Mileusnić, koji je u Splitu imao hitac od 78,80 m. Bh. atletičar na EP-u želi ući u finale i ispuniti formu za olimpijske igre u Riju.

– Nadam se da ću baciti taj hitac koji će biti dovoljan da uđem u finale. U izvanrednoj sam formi i ako se sve posloži mogu daleko baciti. U Splitu sam daleko bacao i ako ponovim to, očekujem normu za Rio – kazao je za Fenu Mileusnić.

U petak nastupa Amel Tuka, a bacači kugle Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer natječu se u subotu. Hamza Alić nada se plasmanu u finale europskog prvenstva.

– Moja su očekivanja uvijek realna, očekujem da prođem u finale. Mislim da sam negdje na toj granici, imam 14.-15. rezultat ove godine u Europi. Treba napraviti nekih 20 metara u tim okolnostima kako bi se prošlo u finale – kazao je Alić uoči polaska u Amsterdam.

Najbrojniji tim na EP-u imat će Njemačka sa 110 predstavnika, druga je Velika Britanija, koja će u Nizozemsku poslati 103 natjecatelja što je najviše u njenoj povijesti, a slijede Španjolska (89), Ukrajina (85), Italija (76), Poljska (76) i Francuska (73).