U BiH snijeg pao u kolovozu 1978. godine

Građane BiH neugodno je iznenadio snijeg koji je počeo padati nakon toplog vremena i sunčanog perioda koji je iza nas .Iako je proljeće već uveliko nastalo, nije rijetka pojava da snježne padaline u travnju “pomrse račune” poljoprivrednicima i biljkama.
Posljednjih 10 godina Federalni hidrometeorološki zavod bilježi ekstreme kada su u pitanju temperature i padaline. Dok se prije 30-ak godina znalo za svako godišnje doba, sad to više nije slučaj.
Iako se najviše pamti snijeg u svibnju 2012. godine kada je šokirao sve, prava rijetkost je snijeg u lipnju koji je u Sarajevu i okolini pao 2005. godine. Padaline nisu bile obimne, ali temperature su bile dovoljno niske da su građani svoje klime podešavali na zagrijavanje.
Ipak, starije generacije pamte 31. kolovoz 1978. godine kada su se svi šokirali jer je snijeg stigao mnogo ranije od predviđenog.
U selu Boškovići kod Zvornika u kolovozu 2011. godine je na jednom imanju, usporedo sa rodom, probeharala jabuka. Sve to natjera ljude da se zapitaju što se dešava s vremenom.
Ono što posebno zabrinjava jeste porast prosječne temperature u BiH na nivou godine. On je u posljednjih 15 godina izuzetno izražen i iznosi do dva stupnja Celzijusa, što je premašilo i globalna očekivanja.
Nije rijetkost i da usred zime imamo “proljeće”, odnosno temperature koje su više od prosjeka, pa tako u Banja Luci i Sarajevu temperature su se kretale do 16 stupnjeva.
U posljednjih 15 godina, u devet godina su maksimalne temperature u siječnju bile veće od 13 stupnjeva. Preokret je napravljen 2000. godine od kada su se godišnja doba počela redovno “poigravati”.

Prethodni članakUprava Konfekcije Borac iz Travnika prodaje autobuse,kamione, prikolice
Sljedeći članakProizvođači mlijeko prodaju za 0,40 KM, a u trgovinama je cijena minimalna 1,25 KM