U BiH se godišnje evidentira oko 2.700 žrtava nasilja u obitelji

U Bosni i Hercegovini se na godišnjem nivou evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u obitelji, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućama, poručila je u Sarajevu novinarka i aktivistica Milkica Milojević sudionicima jednodnevne radionice “Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”.
Istaknula je da je za novinare i medije važno da se ovakvim pitanjima pristupa ne kao incidentima, nego kao društvenom problemu i dodala kako su medijski profesionalci dužni doprinositi “dekonstrukciji stereotipa”, priopćeno je iz Udruženja “BH novinari”.

Medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac govorila je o novinarskoj etici kada je u pitanju izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju.

Mediji izvještavaju o ženama uglavnom kada su u pitanju nasilje i skandali, istaknula je Zurovac i napomenula kako se veoma rijetko emitiraju ili objavljuju tekstovi ili emisije o prevenciji nasilja, edukativni prilozi i tekstovi o metodama zaštite od nasilja.

Predavanje je održala i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović koja je predstavila krug nasilja i mogućnosti za izlaženje iz njega.

Najčešće žrtve su žene koje su financsijski zavisne od osobe koja vrši nasilje, rekla je Mujezinović i istakla da je kroz sigurnu kuću u Sarajevu do sada prošlo oko 1.750 osoba.

Jednodnevni trening za novinare, urednike i blogere okupio je sudionike iz medijskih kuća i nevladinih organizacija u Sarajevu, Palama, Visokom, Brezi i Istočnom Sarajevu, kao i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalnog centra za socijalni rad, Službe za socijalni rad Općine Centar.

Ova radionica prva je u nizu obuka koje se provode u gradovima BiH u okviru projekta “Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama”, koji realizira Udruženje BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i suradnju (SIDA).

Prethodni članakStadion Grbavica prošao UEFA-in test
Sljedeći članakNe prestaje talas trovanja gljivama u zapadnom dijelu BiH