BiH prijeti epidemija, najveća koncentracija gripe tek slijedi

Više od 20.000 građana u BiH do sada je oboljelo od gripe ili oboljenja sličnih gripi te se govori o epidemiji, a u Bolnici Brčko od jučer su zabranjene posjete pacijentima upravo zbog povećanog broja oboljelih od gripe.

Neki pedijatri u Sarajevu kažu da su ordinacije pune zbog virusnih i bakterijskih infekcija, ali i gripe, a iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da komplikacija nema. Ipak, u nadležnim entitetskim ustanovama naglašavaju da tek slijedi najveća koncentracija virusa gripe.

Gripa je već prešla određeni prag oboljelih i govori se o epidemiji. Broj oboljelih od gripe i oboljenja sličnih gripi se povećava, sa tendencijom rasta do kraja veljače. Od listopada su u FBiH oboljele 11.382 osobe, zaključno sa 8. siječnja. Ljudi se još mogu cijepiti. Cijepljenje je najbolja prevencija. Potrebno je izbjegavati i okupljanja, ne ići na posao ako ste oboljeli. Djeca su, srećom, na raspustu”, kazala je jučer Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema jučer objavljenim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zaključno s prvim tjednom siječnja prijavljena su 9.243 oboljenja slična gripi.

S obzirom na to da aktivnost virusa gripa na našem području počinje rasti u ovom razdoblju, tjedan sa najintenzivnijom cirkulacijom virusa gripa su sada ispred nas”, priopćili su iz Instituta uz preporuku, između ostalog, da se redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, pokrivaju usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravaju prostorije.

Jedna od preporuka nadležnih institucija je izbjegavanje posjete pacijentima u bolnici, osim ako to nije nužno. Posjete su zabranjene u Bolnici Brčko i zabrana će trajati do kraja siječnja. Na Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu, kako su jučer rekli, ovakve zabrane još nema. S obzirom na to da se, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, oboljenje najviše registrira kod djece, Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara Kantona Sarajevo, jučer je istaknula da je djeci potrebno jačati imunitet, te da je potrebno izbjegavati skupine s obzirom na to da se virus prenosi uglavnom kapljičnim putem.

Simptomi su povišena temperatura, bol u zglobovima, opća slabost. Međutim, ako se jave pridruženi simptomi kao što su povraćanje, otežano disanje, treba se obratiti liječniku jer može doći do upale pluća i slično”, dodala je Mulalić, prenose Nezavisne novine.

Prethodni članakVitez: Ispred Kaktusa napravio zeca od snijega
Sljedeći članakNove promjene u bh. putovnicama