BiH ostvarila rast i u izazovnoj 2014., a u 2015. očekuje se rast od 2,5 posto

Ekonomski rast u BiH u 2015. godini trebalo bi, prema projekcijama, bit oko 2,5 posto, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On je naveo da je Međunarodni monetarni fond nešto optimističniji i da prognozira ekonomski rast od 3,5 posto, a Europska banka za obnovu i razvoj od 2,7 posto.

“Ipak i ako se dogodi da rast bude 2,5 posto, to će biti jedan blagi oporavak i mislim da su realne šanse da se to dogodi, ali preduvjet je da vlasti profunkcioniraju i da se posvete ekonomiji”, rekao je Kozarić za Radio “Slobodna Europa”.

Guverner Centralne banke BiH nada se da će svi građani BiH u 2015. godini osjetiti određeni boljitak, iako se rast od 2,5 posto neće vidjeti odmah. Prema njegovim riječima, BiH je zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 posto sudjelovanja u BDP-a prenosi vecernji.ba. Kozarić tvrdi da je bankarski sektor u BiH stabilan i visoko likvidan, ali da ima problem nekvalitetnih kredita koji su na razini od 15,6 posto.

On je ocijenio da će se 2014. pamtiti kao teška godina, možda i najteža poslijeratna u BiH i za ekonomiju i za građane.

“Svibanjske i poplave u kolovozu, prosvjedi u veljači, izbori u listopadu, sve su to bili izazovi kojima smo bili izloženi. Godina je počela dobro. Mi smo predviđali ekonomski rast od 1,8 posto, ali katastrofalne poplave su učinile svoje i godinu završavamo rastom od 0,7 posto, što je znatno manje od predviđenog”, kaže Kozarić.