BiH očekuju potresi i od osam stupnjeva

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.Nakon što su u 24 sata Bosnu i Hercegovinu pogodila tri potresa, uznemireni građani zapitali su se hoće li ih biti još. Poznato je, navodi sarajevsko Oslobođenje, da se potresa ne mogu predvidjeti, a seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku.

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.

Oslobođenje podsjeća kako je u noći sa subote na nedjelju stanovnike Sarajeva probudio je potres jačine 4,1 stupnjeva po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stupnjeva Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice potresa na površini tla. Sutradan (u nedjelju) uslijedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta – na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Stručnjaci tvrde kako ovi potresi nisu povezani i da se zna dogoditi da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri potresa.

”Kada kažemo da potresi nisu povezani, to ustvari znači da prvi ne uzrokuje drugi i obratno. Postoji puno linija rasjedanja koje nisu povezane”, pojasnio je Rusmir Gorušanin, seizmolog u federalnom Seizmološkom zavodu, te dodao kako je utjecaj na klizišta itekako očit, ali da, pored podrhtavanja tla, na klizišta utječu i drugi faktori.

”Tu spadaju kiše, nedostatak šuma, odnosno korijenja drveća… Dakle, potres može samo dodatno pogoršati situaciju”, kazao je Gorušanin.

Na medijske napise od prije pet ili šest godina u kojima se govori da će BiH za pedeset ili stotinu godina pogoditi katastrofalan potres, te da čak postoji i mogućnost ”sravnjivanja” Sarajeva, Gorušanin odgovara kako su to priče radi punjenja novinskih stupaca.

”Nema uporišta u takvim pričama. Normalno da postoji mogućnost da se to dogodi, ali ne možemo znati kada i kako. Mogu se dogoditi potresi od 5 stupnjeva po Richteru ili 7 po Mercalliju, postoji vjerojatnoća, ali ne možemo to predvidjeti”, istaknuo je Gorušanin.

Snježana Cvijić, načelnica Odjela seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS-a, naglašava da potresi nisu nimalo neobična pojava na ovim prostorima.

”Ubuduće možemo očekivati potrese do 8 stupnjeva po Mercallijevoj skali. Sarajevo može da očekuje i do 7 stupnjeva. To jesu razorni potresi. Najbolje je da građani znaju u kakvoj zoni žive i da se u skladu s tim i ponašaju”, rekla je Cvijić za Oslobođenje.

Što se tiče građevina, stambenih objekata i kuća, Gorušanin i Cvijić ocjenjuju da se do sada gradilo po propisima. Gorušanin tvrdi da je nova gradnja puno bolja i kvalitetnija, te da su problem stare zgrade. Gradnja, odnosno njezina kvaliteta je najbitnija, dodaje Cvijić, jer cigle, željezne konstrukcije i dijelovi betona ubijaju, a ne sam potres.

”Mi u Banja Luci smo svjesni da živimo u zoni devetog stupnja po Mercallijevoj skali. Građani trebaju znati kako se ponašati kada se dogodi podrhtavanje tla. Dakle, nikako panično bježanje. Trebaju procijeniti koji im je kutak u domu najsigurniji i tu se trebaju sakriti. Nikako ne ulaziti u liftove, jer se oni zaglavljuju na potresu od 5 stupnjeva po Richteru”, upozorila je Cvijić, a prenosi Bljesak.info