BiH nedostaje radna snaga: Uvozimo zidare, trgovce i vodiče

Gospodarstvenici u BiH primorani su da zbog sve većeg odliva domaćih kvalificiranih radnika, poput zidara, tesara, keramičara ili tekstilaca, ovu radnu snagu “uvoze” iz inozemstva.
Srbija, Turska, Hrvatska, Italija i Kina zemlje su iz kojih je najviše radnika stiglo u tvrtke u BiH, a najveći rast zapošljavanja stranaca lani je zabilježio sektor poslovanja sa nekretninama i to za više od 72 posto.
Stranim državljanima i ove godine bit će izdane stotine dozvola za rad u BiH. Najveći broj, njih 120, bit će izdano za sektor trgovine. Na posao može računati i 115 stranaca koji se bave uslužnim djelatnostima kao što su pratitelji putnika, turistički vodiči, stjuardese.

U prerađivačkoj industriji planirano je zapošljavanje 79 stranaca.
Direktor Agencije za zapošljavanje “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da je evidentno da se posljednjih godina povećava obim poslova u građevinarstvu i oblasti nekretnina i da nedostaje radne snage u ovoj oblasti. “Tesari, zidari, armirači i keramičari već odavno ne postoje u našim obrazovnim sustavima. Oni koji su dobro ispekli te zanate otišli su preko granice gdje su bolje plaćeni. Zato nam je preostalo ili da prekvalificiramo postojeći kadar ili “uvozimo” strance”, naglasio je Vukajlović.
Izvješće Agencije za rad i zapošljavanje BiH o izdanim radnim dozvolama za razdoblje od 2012. do 2016. godine, koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara, pokazuje da ih je gotovo 60 odsto lani izdano u trgovini, točnije 608. U prerađivačkoj industriji je izdano 430 radnih dozvola, u poslovanju nekretninama 278, dok je za oblast obrazovanja izdato 246 dozvola. “To je dugogodišnji trend, osim sektora poslovanja nekretninama, koji je zabilježio nagli porast u 2016. godini od 72,67 posto”, stoji u izvješću.
Visoku stručnu spremu imao je 1.171 stranac koji je lani u BiH pronašao radno mjesto.
Iz Unije poslodavaca u RS poručuju da postoje djelatnosti u kojima se ne može funkcionirati bez stranih stručnjaka kao što su tekstilna i industrija kože i obuće. To se, kako kažu, može jedino promijeniti školovanjem domaćeg kadra. “Godinama nismo školovali kadar za industriju kože i obućarstva. Sve što je vrijedjelo od stručnjaka stranci su već angažirali.

Oni su otišli u Kinu, Indiju i Indoneziju, Njemačku, Italiju ili Austriju tako da smo primorani radnike tražiti preko granice”, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.
Prema njegovim riječima, lani je upisana prva generacija studenata na smjer kožarstvo na Tehnološkom fakultetu u Banja Luci. “Prvi put nakon rata pokrenuli smo školovanje u ovoj oblasti.
Nešto smo ipak uradili, ali sada treba vremena i da dobijemo taj kadar”, objašnjava Škrebić. Dodaje da ima slučajeva da gastarbajteri koji su davno otišli trbuhom za kruhom ovdje ponovno traže poslove.

Prethodni članakAmel Tuka ponovno prvi
Sljedeći članakGlobalni indeks mira: BiH pala za 20 mjesta