BiH ne može biti izoliran otok, jer će zemlje iz okružja pristupiti EU-u

U hotelu Central počela je Međunarodna konferencija „Ekonomski sustav EU-a i pridruživanje BiH“. Organizatori su Sveučilište „Vitez“, Jean Monnet Chairs Sveučilišta Rijeka i Fakultet ekonomije Sveučilišta iz Ljubljane, u suradnji s Fakultetom organizacijskih znanosti Univerziteta u Beogradu, Fakultetom ekonomije i poslovanja Sveučilišta u Zagrebu i CEDIMES – Centrom za studije, međunarodni razvoj, gospodarski i društveni pokret u Parizu. U radu konferencije sudjeluju istaknuti profesori i eksperti različiti znanosti iz 11 europskih zemalja, a kako nam je kazao predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije, dr. sc. Vinko Kandžija sa Sveučilišta u Rijeci, tijekom dvodnevnog rada bit će predstavljeno šezdesetak znanstvenih referata iz različitih oblasti i različitih tematika.

„BiH ne smije i ne može ostati izolirani otok jer će uskoro zemlje okruženja postati članice EU. Što se brže i bolje bude radilo u pripremama, bit će kasnije manje problema i prepreka ulasku BiH u EU. Znači, cilj ove konferencije je upoznati BiH s problemima s kojim su se susretale zemlje, prije svega tranzicijske, na putu ka EU“, kazao je dr. sc. Vinko Kandžija.

Uz brojne stručnjake iz 11 europskih zemalja i ugledne profesore s europskih sveučilišta  (Francuska, Belgija, Slovenija, Slovačka, Češka Republika…), konferenciji su bili prisutni i drugi ugledni stručnjaci, te nekolicina veleposlanika i visokih dužnosnika veleposlanstava europskih zemalja u Sarajevu, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

„Rado dolazim u Vitez čije ime u češkom jeziku znači „pobjednik“. A ovdje zaista žive pobjednici – tvrtke i njihovi vlasnici, a pobjednici su zato što su na putu svoje budućnosti i uspješnosti stavili europske i svjetske standarde, stavili su kvalitetu. Jer, u BiH se previše, preko svake mjere, potencira političko i etničko pitanje, a premalo se govori o europeizaciji, o kvaliteti rada, proizvodnji i proizvodima” – kazao je Valentin Inzko.

Zvonimir Čilić / VL