BiH najbolja u regiji po pitanju slobode medija

Medijske slobode nisu nikada bile ugroženije nego sada, u eri “nove post-istine i lažnih vijesti” nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD, priopćila je organizacija Reporteri bez granica.

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na “jako toksične” napade na medije tijekom Trumpove medijske kampanje i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU.

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Nizozemska, javlja N1.

Od 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekretnici, navodi se u izvješću, prenio je AFP.

Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta, dodaje se u dokumentu.

SAD i Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

“Izgleda da se nitko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokracijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene”, piše u izvješću.

Situacija je “jako ozbiljna” u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

“Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda – osobito u demokracijama”, navodi se u izvješću.

U izvješće su posebno kritizirane Poljska i Mađarska.