BiH: Najbogatiji su političari, profesori pa i nezaposleni

Na osnovu prijavljene imovine praktično se ne može znati tko su najbogatiji ljudi u Bosni i Hercegovini – jesu li to političari, direktori javnih ili privatnih poduzeća, vlasnici kladionica, hotela.

Među njima ima i onih s neprijavljenom imovinom, a poreznici ne mogu oporezivati onu koja nema porijeklo.

“Liječnika, profesora, nastavnika, političara, premijera, načelnika, državnih službenika, čak i onih koji su nezaposleni, vlasnika neke samostalne zanatske radnje – pekare ili buregdžinice, da ima imovinu daleko veću nego što je to prijavljeno u njegovim poslovnim knjigama. Sve je to rezultat određenih koruptivnih djela – od korupcije, mita, neprijavljenog profita u smislu porezne utaje, porezne prevare”, rekao je direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Iz federalne Porezne uprave godinama inzistiraju na promjeni zakona koji bi Bosnu i Hercegovinu stavili u ravnopravan položaj sa susjedima – poput Hrvatske, odnosno Europske unije piše N1.

“Ukoliko želimo ući u EU, a to je Hrvatska uradila, jer to je bio jedan od uvjeta izmjene zakona da se upoređuju prihodi koje je legalno ostvario građanin kao fizičko lice, bilo da je profesor ili direktor poduzeća i da se provjeri imovina kojom raspolaže on ili članovi njegove obitelji”, dodao je direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Ono što je u Hrvatskoj USKOK, kod nas je tek skup agencija koje se međusobno proglašavaju ne nadležnim, imaju višak službenih automobila ili nisu kapaciteti za stvarnu borbu protiv korupcije.

Ukoliko bi se detaljno utvrdila razlika ukupnih primanja i onoga što pojedinci, mahom političari, navode u imovinskim kartonima, odnosno onoga što zapravo posjeduju, ona bi pokazala da većina luksuznih vila u sarajevskom naselju Poljine, kojeg nerijetko porede s Dedinjem ili Beverly Hillsom, zapravo ne bi mogla biti ni izgrađena.