BiH među 10 država s najvećim brojem novooboljelih u Europi

Više od 300 pozitivnih na koronavirus na dnevnoj razini, Bosnu i Hercegovinu smjestili su među TOP 10 europskih zemalja s najvećim brojem novooboljelih, a zemlje koje su ispred nas imaju veći broj stanovnika, javlja N1. 

Zbog povećanja broja pozitivnih na koronavirus, ali i zbog činjenice da je dnevni prosjek oko 145 osoba koje se na dnevnoj razini hospitaliziraju širom Federacije u medicinske ustanove, a imaju Covid 19, Federalno ministarstvo zdravstva ipak najavljuje upozoravajuće mjere da će ugostiteljski objekti raditi do 23 sata, te će biti smanjen broj onih koji će se moći okupljati u zatvorenim prostorijama, njih će biti do 50, a u otvorenim prostorima do 100.

I iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu organizirana okupljanja u privatnoj režiji kao najveći problem, gdje pojedinci ignoriraju i ne poštuju preporuke. Nepoštivanje preporuka pravi sve veći problem zdravstvenom sistemu u BiH. Sve češće se kao poseban problem ističe iscrpljenost ili manjak medicinskog osoblja.

“Mi imamo dovoljno osoblja naravno, ali ono što je činjenica jeste da već imamo određeni broj ljudi koji su zaraženi, koji su pozitivni. Naš šef dijagnostike na Radiologiji je pozitivan, naša doktorica s Infektologije je pozitivna, šest sestara s Infektologije je pozitivno, mi to moramo stalno nadomještati”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Najveći broj novozaraženih u BiH je u Sarajevskoj županiji, koja ima čak 1.169 aktivnih slučajeva.

“Bojim se da smo blizu jedne situacije pod kojom ćemo ako se ovako nastavi zaista biti na dobrom putu da gubimo kontrolu”, kazao je Mario Nenadić, premijer SŽ.

“Epidemiološka služba zavoda za javno zdravstvo SŽ, jer je to kod nas na županiji uspjeva još uvijek nadljudskim naporima zaista jer je ovo služba koja je mala i prema sistematizaciji, prema plavoj knjizi ima onoliko epidemiologa koliko je dovoljno u normalnim okolnostima, sad imamo izvanredne okolnosti”, istaknula je Emina Pepić, epidemiologinja.

Iz Tuzle i Sarajeva potvrđuju kako testova ima dovoljno i da će ih nabavit još. Iz Zenice upozoravaju kako ih je dovoljno, ali samo za kraće vrijeme. Republika Srpska raspolaže sa 17.000 testova, iz Federalnog ministarstva zdravstva odgovaraju da testova ima više nego dovoljno, bar za postojeće uređaje za PCR testiranje, te da županije na raspolaganju imaju novac kojima mogu kupiti dodatne.

“Ono što je svima otežavajući faktor jeste kapacitet uređaja. Svaki uređaj ima svoj kapacitet koliko može dnevno da uradi, odnosno koliko puta ga možete upaliti. Samim tim svaki dom zdravlja dobije određen broj transportnih podloga, ali u skladu s tim ne mora značiti da je svaka osoba koja ima respiratorni simptom kandidat za testiranje”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uz mjere zaštite koje čuvaju nas, naše bližnje i cijeli zdravstveni sustav, medicinski djelatnici apeliraju na građane da pružaju istinite i precizne podatke, što je jedan od preduvjeta za kvalitetno medicinsko zbrinjavanje. A posebno u izvanrednim uvjetima, poput ovih u kojima nažalost živimo.