BiH i Portugal remizirali u posljednjem kontrolnom susretu za SP u Kataru

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednjem kontrolnom susretu za svjetsko prvenstvo u Kataru je remizirala s reprezentacijom Portugala rezultatom 22:22 (15:12).

Izabranici izbornika Dragana Markovića u tri kontrolna susreta ostvarili su dva remija i poraz. Dva susreta odigrali su protiv Portugala, u prvom su poraženi rezultatom 26:22, a jedan protiv reprezentacije domaćina prvenstva – Katara, s kojim su također remizirali rezultatom 22:22.

U jučerašnjem susretu reprezentaciju BiH predvodio je Duško Čelica s četiri gola, dok su Vladimir Vranješ, Ivan Milas i Senjamin Burić postigli po tri gola. Peđa Dejanović i Benjamin Burić imali su po osam, a Nebojša Grahovac četiri odbrane. Pedro Portela i Gilberto Duarte bili su najefikasniji u ekipi Portugala s po četiri pogotka. Susret je odigran u Kataru u okviru druge faze priprema reprezentacije BiH za nastup na svjetskom prvenstvu koje počinje 15. siječnja u ovoj zemlji piše Fena.

Bili smo mnogo bolji od Portugala, ali loše suđenje i veliki broj isključenja uslovili su da Portugal dođe do izjednačenja. U svakom slučaju bili smo mnogo bolja ekipa od njih i siguran sam da ako ovako budemo igrali u grupnoj fazi možemo proći grupu – rekao je Marković.  Naglasio je da su igrači iz drugog plana dobili više prilike za igru u današnjem susretu, te da su ukazanu priliku neki znali iskoristiti, a neki ne. Vidi se da mnogim igračima još uvijek nedostaje utakmica i iskustva. Smatram da je odluka da dođemo ranije u Katar i odigramo ovaj turnir bila puni pogodak. Rezultat nije bio u prvom planu, a najbitnije je da su igrače zaobišle povrede – zaključio je izbornik BiH.

Na SP-u reprezentacija BiH će nastupiti u B-grupi s ekipama Hrvatske, Makedonije, Austrije, Tunisa i Irana. Prvi susret grupne faze SP-a bh. rukometaši igraju 16. siječnja protiv Irana.