BiH druga u svijetu po broju umrlih od korone, ispred nas je samo Mađarska

Bosna i Hercegovina nalazi se na neslavnom drugom mjestu u svijetu, prema podacima Worldometersa, po broju smrtnih slučajeva od korone na 1.000.000 stanovnika. Ispred naše države je samo Mađarska. U BiH je od proglašenja pandemije u svijetu do danas registrirano 9.150 preminulih osoba kojima je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Od veljače prošle godine do danas ukupno je registrirano 203.391 zaraženih osoba. Treba istaći da se u statistici vode samo osobe koje su preminule u bolnicama, piše Klix.ba.  Prema statistici stranice Our World in Data koja slijedi podatke Sveučilišta John Hopkins naša država trenutno ima 5,53 smrtna ishoda na milijun stanovnika, a za vrijeme vala korone u ožujku ove godine bilježili smo čak i 23,64 smrtna ishoda na milijun ljudi. Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba u BiH je najveća u entitetu Republika Srpska. Od 63.774 slučaja preminulo je 3.558 osoba, dok je u Federaciji BiH preminuo 5.201 pacijent od 121.438 potvrđenih zaraza koronavirusom.

U Brčko distriktu preminulo je 315 osoba od 5.748 zaraženih. Što se tiče neslavne liste Worldometersa, na prvoj mjestu je Mađarska sa 29.560 umrlih od 802.346 potvrđenih slučajeva. Iza BiH, na trećem mjestu je Češka Republika (1.658.092 potvrđenih slučajeva i 30.028 preminulih). Dalje slijede Gibraltar, San Marino, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Slovačka, Belgija, Brazil, Slovenija, Italija, Peru, Hrvatska, Poljska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Meksiko…

Na svu sreću, epidemiološka situacija u BiH je stavljena pod kontrolu, a nadležni apeliraju na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera iako su mnoge od njih ublažene. Lijepo vrijeme i mali brojevi zaraženih ne bi smjeli zavarati nikoga jer opasnost od novog vala zasigurno vreba i dalje. To smo najbolje vidjeli tijekom studenoga prošle i u ožujku ove godine. Treba istaknuti da vlasti u BiH još nisu uspjele osigurati dovoljan broj cjepiva kako bi se krenulo u masovnu imunizaciju stanovništva.