BiH: Besana noć zbog poplava

Noć između srijede i četvrtka, građani širom Bosne i Hercegovine proveli su u strijepnji zbog nabujalih rijeka i obilne kiše koja već danima ne prestaje. I dalje je najteža situacija u Tuzlanskom kantonu i u Kantonu Sarajevo. Poplavljeni su brojni stambeni i poslovni objekti kao i poljoprivredne površine. Zbog poplava je obustavljen saobraćaj na pojedinim dionicama magistralnih i regionalnih puteva.

Služba civilne zaštite Kantona Sarajevo je tokom noći dobila veliki broj zahtjeva za evakuaciju građana iz poplavljenih područja.

Nivo vode koji je prekrio ulicu Bojnička u mjestu Doglodi na Ilidži je povećan tokom noći, a za mještane ovog naselja prethodna noć je bila besana.

Najteža situacija u Kantonu Sarajevo je u naselju Osjek na Ildiži gdje je poplavljeno više od 100 kuća.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu da vodostaj Miljacke stagnira dok je vodostaj rijeke Bosne blago porastao zbog čega je u nekim gradovima, kao što je Doboj, proglašena vanredna odbrana od poplava.

Vodostaj Željeznice i Rijeke Dobrinje na Ilidži je u opadanju za nekih 20 centimetara.

U ovom gradu je, kako javljaju bh. mediji, evakuisano više od 20 porodica. Put Doboj – Gradačac u naselju Buštelić je u prekidu zbog izljevanja rijeke Lukavice.

Prema mjerenjima izvršenim u 23:00 sata, nivo Bosne je prešao kritičnih 500 centimetara. Najkritičnije je u Maglaju, gdje su poplavljeni svi prilazi gradu, stanovništvo je bez struje, a evakuacija na kritičnim područjima je u toku.

Mjerni instrumenti više se ne vide na površini vode, a procjenjuje se da će vodostaj rijeke Bosne dosegnuti i svoj rekord. Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona najkritičnije stanje je u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug i Kakanj gdje je krenulo sa evakuacijom stanovništva, a na telefonski broj 121 primljeno je oko 500 poziva građana.

U Zenici su sve raspoložive snage na terenu, a stanje je kritično u slivu Babine rijeke, te se očekuje povećanje vodostaja rijeka kao i bujičnih voda gdje su ugrožena mjesta Orahovica, Nemila, Bistričak i Topčić polje. Za sada nije proglašeno stanje prirodne nezgode.

Kritično je u općini Doboj-jug s obzirom da je došlo do plavljenja više stambenih objekata. Općinski Štab civilne zaštite je proglasio stanje prirodne nepogode i kontinuirano se vrši evakuacija stanovništva.

U Visokom su na osnovu izvještaja Operativnog centra civilne zaštite tri do četiri mosta u opasnosti od urušavanja zbog ljuljanja, te je rizično odvijanje saobraćaja. Na mjestu su angažovane policijske snage kako bi se izvršila procjena situacije i ako postoji potreba da se na tim mostovima obustavi saobraćaj radi sigurnosti građana i učesnika u saobraćaju.

U Olovu je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, a sve raspoložene snage koje su angažovane rade na zaštiti i spašavanju, a u pomoć su pristigla i preduzeća u privatnom vlasništvu. Vrši se evakuacija stanovništva u gradu Olovu i drugim mjestima koja su ugrožena izlijevanjem rijeka Stupčanica i Bioštica, koje čine rijeku Krivaju.

Zatvorene saobraćajnice

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza u četvrtak ujutro obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva:

M-4 Tuzla-Doboj (Stanić Rijeka) M-1.8 Tuzla-Orašje (kod Srebrenika, mjesto Čanići)
M-5 Kiseljak-Busovača (mjesto Jehovac)
M-17 Zenica-Doboj (u mjestima Jelovac i Nemila)
M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik),
M-18 Bogatići-Trnovo
M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća)
M-14.1 Bijeljina-Brčko (u mjestu Čađavica) i Janja-Zvornik (u mjestima Šepak i Čelopek).

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima:

R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo, Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac),
R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije),
R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj,
R-460 Gračanica-Srnice i
R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci)
R-440 Stara Bila-Mehurići (u mjestu Han Bila)..

Iz JP Direkcija autocesta FBiH obaviješteni smo da je na naplatnim kućicama u Visokom zbog izlijevanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Vanredno stanje u Bijeljini

Zbog opsanosti od poplava, u Bijeljini je u srijedu uveče proglašeno vanredno stanje. Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije ocijenjeno je da radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara treba uvesti neprestana dežurstva i staviti u pripravnost sve raspoložive snage za odbranu od poplava.

U izvještaju nadležnih službi istaknuto je da najveće probleme trenutno prave bujične vode i četiri rječice u Bijeljini koje prijete da ugroze puteve prema Zvorniku kod Janje i prema Brčkom u Donjoj Čađavici.

Protok Drine u stalnom je porastu, kiša pada cijelim gornjim tokom rijeke zbog čega se očekuje i dalji rast vodostaja, kao i izlivanje Drine kod Bijeljine u području vikend naselja u Amajlijama i u Janji.

Protok na hidrocentrali Zvornik je u srijedu popodne dostigao 1.556 metara kubnih u sekundi. Vodostaj Save sasvim blago raste i za sada nema prijetnji od njenog izlivanja u Semberiji

slobodnaevropa.ba