Biciklisti izradili aplikaciju s interaktivnim mapama lokacija stećaka u BiH

Brdsko-biciklističko udruženje MTBA Mostar zajedno s partnerima iz Mostara (HerzegovinaBike), Sarajeva (MTBA) i Vlasenice (KPL Vlasenica) su proveli projekt “Biking and Heritage for Bosnia and Herzegovina”.

U srijedu je doc. dr. Đani Rahimić posjetio Općinu Novi Travnik i uručio im mape na kojima su ucrtani svi stećci u BiH koji se nalaze na listi UNESCO svjetske baštine, a među njima je i nekropola Maculje. Tom prilikom predstavljena je tiskana karta s obilježenim mjestima koja sudjeluju u projektu ali i mobilna aplikacija koja sve zainteresirane upućuje na najbliži lokalitet na kojem se nalaze stećci i pruža osnovne informacije. Mobilna aplikacija i karta namijenjena je biciklistima ali i svim ostalim građanima koje zanimaju ova povijesna nalazišta.

Izrađena je i web i mobilna aplikacija s interaktivnim mapama svih lokacija koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a u BiH i koja je dostupna putem „Google Play store“ pod nazivom “Biking and Heritage”, potvrdio nam je Rahimić.

U sklopu projekta, mladi iz više gradova su u razdoblju od 15 mjeseci, biciklima posjetiti dvadeset općina širom Bosne i Hercegovine, u kojima se nalaze stećci nominirani za UNESCO listu svjetske baštine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Projektom se želi obilježiti dvadeset godina mira u Bosni i Hercegovini, odnosno dvadeset godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u kojem je, po aneksu 8, osnovana Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Projekt je, također, fokusiran na promociju zajedničkih kulturnih vrijednosti naroda Bosne i Hercegovine u cilju međuetničkog pomirenja.

Prethodni članakHumanitarna udruga “Viteško srce” poziva da se uključite u humanitarnu akciju
Sljedeći članakPonovno opljačkana sportska kladionica u Novom Travniku