Bh. vrtići u odnosu na plaće najskuplji u regiji

Dječji vrtić Vitez

Bosna i Hercegovina ima najviše cijene boravka djece u vrtićima u regiji.

U Vitezu cijena boravka u Gradskom vrtiću za jedno dijete iznosi 180 KM dok u sklopu samostana „Sveti Josip” časnih sestara Družbe Služavki Malog Isusa u Vitezu djeluje i Obiteljski centar „Sveti Rafael” s Dječjim vrtićem (privatnim), u kojem cijena boravka za jedno dijete iznosi čak 200 KM.

Roditelji u Banjoj Luci cjelodnevni boravak plaćaju 165 konvertibilnih maraka, doznaje Klix.ba ali imaju popuste za obitelji s više djece, pa tako za drugo dijete plaćaju 115 KM, a ukoliko oboje mališana ide u vrtić plaćaju 99 KM. Za treće dijete boravak je besplatan, a obitelji s četvero i više djece su oslobođene plaćanja bez obzira koliko djece ide u vrtić.

U Mostaru roditelji za boravak svojih mališana u JU “Dječji vrtići” plaćaju 190 KM, za cjelodnevni boravak 160 KM, a poludnevni 120 KM. Iste cijene su i u glavnome gradu BiH.

Treba napomenuti da prosječna plaća u BiH iznosi 860 KM što je mnogo niže nego u susjednoj Hrvatskoj (1503 KM) gdje se cijene vrtića plaćaju u skladu s novčanim prihodima obitelji. Tako obitelji koje u Hrvatskoj zarađuju 1190 KM mjesečno po članu obitelji plaćaju 158 KM, a obitelji koje zarađuju 764 KM po članu izdvajaju 118 KM za državne dječje vrtiće. Cijene su manje ukoliko su primanja obitelji manja. U Splitu su cijene još niže, pa roditelji za cjelodnevni boravak izdvajaju 126 KM, a poludnevni 108 KM.

Srbija ima niži standard i prosječna plaća iznosi 740 KM, a cijene vrtića su mnogo niže. Tako roditelji koji žive u glavnome gradu Srbije Beogradu za državne vrtiće plaćaju 91 KM, dok je u drugim gradovima cijena niža i za 20 KM.

Najbolji sustav imaju u Crnoj Gori gdje roditelji plaćaju samo hranu i ovisno od dužine boravka plaćaju između 37 i 80 KM mjesečno. Prosječna plaća u ovoj zemlji je veća nego u BiH i ona iznosi 967 KM.

Bitno je naglasiti da su cijene privatnih vrtića mnogo skuplje i u svim zemljama se cijene kreću u istome rasponu. U najboljoj poziciji su roditelji iz Beograda koji dobijaju subvencije za privatne vrtiće ukoliko njihovo dijete nije primljeno u državni vrtić. Za troškove im bude refundirano oko 360 KM, pa moraju doplatiti između 90 i 140 KM.

Prethodni članakZaslužena pobjeda gostiju iz Tuzle
Sljedeći članakKrnjić: Mirovine će biti povećane za 10 %