Bh. statistika: Dvije trećine oboljelih od korone priključenih na respiratore umiru

Ako su točni podaci koje prikupljaju Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo RS, tek svaki treći pacijent obolio od koronavirusa, koji je priključen na respirator, preživi. Ostale dvije trećine najtežih pacijenata, nažalost preminu, piše Oslobođenje.

Naime, do sada je, prema podacima koje smo dobili od ovih institucija, od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u BiH, početkom ožujka ove godine, na respiratore bilo priključeno 259 pacijenata. Samo njih 80 se uspjelo oporaviti, dok su 152 osobe izgubile bitku sa bolešću.

Broj preminulih

”Prema podacima prijavljenim Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH od županijskih zavoda za javno zdravstvo, a u skladu s Naredbom Kriznog stožera Federalog ministarstva zdravstva, do sada je na respiratorima u Federaciji BiH ukupno bilo 77 osoba pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 57 završilo smrtnim ishodom, a 13 osoba je ozdravilo”, rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Treba napomenuti da su podaci iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH informacija od 20. kolovoza, tako da su navedeni podaci zaključni sa 19. kolovozom. S druge stranje, od Instituta za javno zdravstvo RS podaci su otkriveni u ponedjeljak 24. kolovoza, tako da se radi o podacima prikupljenim zaključno do 23. kolovoza.

”Od početka pandemije do 23. kolovoza 2020. godine, 182 pacijenata se liječilo na respiratoru. Od toga, 67 je uspješno odvojeno sa respiratora, dok je 95 pacijenta preminulo”, izjavio je direktor Insituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Ovakva razlika u podacima budi sumnju sa početka ovog teksta u točnost podataka. naime, teško je za povjerovati da je u RS-u oko 2,5 puta više pacijenata priključeno na respiratore u odnosu na FBiH. Također, malo je vjerojatno da je broj onih koji su se oporavili, a bili su priključeni na respiratore pet puta veći u RS-u nego u FBiH, te da je broj preminulih u FBiH skoro pa dvostruko manji nego u RS-u, napominje Oslobođenje. Osim toga, nedavno su pojedini mediji pisali o tome kako navodno KCUS ignorira naredbu Kriznog stožera i ne dostavlja redovno podatke o broju pacijenata koji su na respiratorima, kako i koliko ih je od tog broja preminulo, a koliko ih se oporavilo.

Tko krije podatke

Zbog toga smo i od Zavoda i od Instituta traženo je da dostave podatke o broju pacijenata koji su morali biti priključeni na respiratore, po bolnicama, ali ta vrsta statističke analize nije dobivena. Također, upitane su obje ustanove dostavljaju li sve bolnice podatke o pacijentima na respiratorima. ”Sve bolnice u Republici Srskoj redovito dostavljaju ove podatke JZU Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske”, kazao je Branislav Zeljković. Zanimljivo, ali u Zavodu za javno zdravstvo FBiH su ignorirali i ovo pitanje.

Prethodni članakObilježena treća godišnjica borbe hrabrih žena za rijeku Kruščicu
Sljedeći članakFBiH: U protekla 24 sata 234 slučaja COVID-19, zabilježeno osam smrtnih slučajeva