Bh. kompanija Fortitudo “preskočila” Kineski zid

Bosanskohercegovačka tekstilna industrija Fortitudo d.o.o. iz Travnika koja posluje u okviru AS GROUP iz Tešnja, ovih dana izvezla je prvi kontingent muških odijela na kinesko tržište.

Tako će se odijela sa oznakom „Made in BiH” naći u modnim centrima najmnogoljudnijeg tržišta odjevnim predmetima na svijetu.

Fortitudo d.o.o. osnovan je prije godinu i trenutno zapošljava 650 radnika. U ovoj godini će se u pogonima Fortituda proizvesti preko 150.000 odjevnih predmeta. „Izvoz u Kinu, tržište koje za mnoge europske i svjetske proizvođače ostaje tek pusti san, najljepši je poklon bosanskohercegovačkoj tekstilnoj industriji na godišnjicu osnivanja Fortituda kao još jedne članice AS GROUP. Kada je riječ o tekstilu, do sada su se iz Kine uglavnom uvozila odijela i ostali konfekcijski proizvodi. Ovaj put imamo obrnutu situaciju. U kratkom roku zaposlili smo 650 radnika koji sada rade za poznate europske kupce”, riječi su Rusmira Hrvića, člana Uprave AS GROUP.

Fortitudo je nastao prije svega na velikoj tradiciji tekstilne industrije Borac iz Travnika, ali i kao izraz povjerenja inozemnih renomiranih kupaca fabrike tekstila Napredak d.d. iz Tešnja, koja je isto tako članica AS GROUP, a što je rezultiralo proširenjem proizvodnih kapaciteta Grupacije na pogone Borca. Radnici Fortituda imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti modne i industrijske konfekcije, stekavši ga radeći za tekstilne kompanije u Travniku, gradu koji ima šezdesetogodišnju tradiciju u ovoj oblasti.

Tekstilna divizija AS GROUP zapošljava trenutno oko 1.000 radnika. Proizvodi tekstilne divizije AS GROUP, osim u Kini, već od ranije se prodaju i na tržištima SAD-a, Japana, zatim u Londonu, Parizu, Milanu, Hong Kongu, i drugim svjetskim metropolama.

(seebiz.net)