BH gospodarstvo ovisi od izvoza

U prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na isto razdoblje protekle godine, na području Federacije BiH izvoz je povećan za 9,4 posto.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić kazao je kako je drugi mjesec protekle godine bio katastrofalan radi velikog nevremena te kako se ovo povećanje mora uzeti s rezervom, iako ono daje određene pozitivne signale.

U isto vrijeme, u FBiH, uvoz je smanjen za 1,4 posto. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 11 posto, a deficit je smanjen za oko 14 posto, piše Fena.

Kada je u pitanju BiH, u istom razdoblju, izvoz je povećan za 9,2 posto, dok je uvoz smanjen 1,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 10,6 posto, a deficit je smanjen za oko 12,8 posto.

“Bh. gospodarstvo ovisi od izvoza jer da bi ušli u jednu optimalnu proizvodnju moramo imati količinu jer je danas ekonomija količina jedina profitabilna. A mi u profitabilnu ekonomiju količina možemo ući kada domaću proizvodnju povećamo za izvoz”, istaknuo je Lasić na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je kazao kako je potrebno, izvan domena politke, napraviti jednu strategiju izlaska iz krize u BiH i u njoj definirati prioritete koji će pomoći da se kriza prevlada, te kako mogućnosti za to ima mnogo samo je potrebno na tome raditi sustavno.

“Međutim, današnja naša politika se bavi dnevnim problemima, a ne bavi se strategijskim pitanjima koja su najvažnija”, kazao je Lasić istaknuvši, također, kako su javna poduzeća u BiH postala imovina određenih političkih lobija. “Javna su poduzeća opće dobro svih nas i njima trebaju upravljati najsposobniji, a ne najpodobniji”, kazao je Lasić.

Na konferenciji za novinare Lasić je iznio podatke o zaposlenosti na području BiH i FBiH, kazavši kako je broj zaposlenih na području BiH za prvih šest mjeseci tekuće godine u odnosu na isto razdoblje protekle godine smanjen za 1 posto dok je broj nezaposlenih povećan za 1,9 posto.

U istom razdoblju, na području Federacije BiH broj zaposlenih manji je za 1,1 posto dok je broj nezaposlenih povećan za 3 posto, kazao je Lasić.