Bezuspješno prosvjeduju žedni vitežani

prosvjedniciVitežani i dalje muku muče s nestašicom pitke vode, sa stalnim redukcijama i višesatnim svakodnevnim potpunim isključenjima dotoka vode u njihove domove. A u kakvoj se situaciji, kada je voda u pitanju, nalaze Vitežani neka ilustrira podatak da su samo u ovogodišnjih osam mjeseci imali redukciju i isključenja dotoka vode oko 150 dana.

Razlozi su raznoliki, građanima se stalno „soli pamet” sušom, topljenjem snijega, a proteklih nekoliko dana, obilnim kišama koje su uzrok mućenja izvorišta u Kruščici s kojim kako hoće i kako joj odgovara upravlja Zenica. A „mućenja s vodom u Vitezu i nestanci vode su sve učestaliji i stalno se, i jasno, ponavlja kako „igre” Zenice, uz podršku određenih struktura vlasti u Vitezu, činjenjm ili pak ne činjenjem, usmjerene ka potpunom preuzimanju ivorišta Kruščica. Po tom scenariju, Zenica bi velikodušno pomogla Vitezu traženje drugih, alternativnih rješenja, koja bi konačno prekinula muke građana Viteza.

 

Sve je to, na lijep, razumljiv i civilizacijski način, na prosvjedu održanom u srijedu (četvrti u kolovozu) pred zgradom općine Vitez, iznio i kazao prof. Vlado Taraba, član inicijativnog odbora koji vodi aktivnosti oko traženja rješenja ovog velikog problema građana Viteza.

Nedvojbeno je, u ovaj problem „prljave prste” umiješala je i politika, a to potvrđuje i činjenica da se baš nitko, nijednom riječju, ili pak fizičkim pojavljivanjem pred građanima koji mirno prosvjeduju i traže elementarno, egzistencijalno, nije obratio okupljenim. Zanimljivo je također, da se na četiri održana prosvjeda, uopće nisu pojavljivali građani bošnjačke nacionalnosti, koji također, kao i Hrvati, muku muče s isljučenjima dotoka pitke vode. A stiže poneko neuvjerljivo objašnjenje, kako ne žele prosvjedovati protiv aktualne vlasti, novoizabranog načelnika bošnjačke nacionalnosti, Advana Akeljića, koji za ovaj višegodišnji problem Vitežana ni na koji način nije kriv. Naravno, nije kriv niti ga za to bilo tko optužuje niti protiv njega prosvjeduje, ali zar ga na obraćanje prosvjednicima, njegovim građanima i sugrađanima, ma koje vjere i nacije bili na to ne obvezuje njegova funkcija, pitaju se gnjevni građani.

Zar se građanima uglavnom hrvatske nacionalnosti (?), kada to ne želi i neće, učiniti načelnik bošnjačke nacionalnosti, nije mogao obratiti predsjednik Općinskog vijeća, Hrvat, Tomislav Bošnjak Matić, direktor Javnog komunalnog poduzeća „Vitkom”, Hrvat, Dragan Stojak, ili pak netko od istaknutih dužnosnika jednog ili drugog HDZ-a, koji u Vitezu vladaju (?) od početka 90-tih. Mogli su, naravno i morali, ali ipak nisu. Zašto? Odgovor se traži, čeka, ali strpljenja je sve manje. S pravom!

Zvonimir Čilić / VL