Bez reformi nema novca za BiH

Izgradnja koridora kroz Bosnu i Hercegovinu tema je kojom se bavi tisak na njemačkom jeziku. Bez reformi nema ni kredita za autoputeve.

“Ako odlučite da putujete u Bosnu i Hercegovinu morate se naoružati strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda”, piše bečki list Standard i kaže da je svaki kilometar autoputa spas za putnike. Međutim, napominje da je od 350 kilometara ukupne dužine autoputa koliko treba da se izgradi u BiH, do sada izgrađeno svega 70 kilometara na relaciji Zenica-Sarajevo.

Novac za bh. autoput odlazi u susjedne zemlje?

“Kao dio paneuropskog prometnog koridora, već duže vrijeme teži se izgradnji autoputa u BiH. Europska banka za obnovu i razvoj (ERDB) daje kredite za to jer je ubjeđenja da je to preduvjet da investitori uopće pronađu interes da ulažu u ovu zemlju veoma oslabljene privrede. No, mogao bi se steći utisak da je bh političarima svejedno da li će doći do pozitivnog razvoja. Ali, ne. Nije im svejedno. Zbog protivljenja Republike Srpske predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije mogao da na nedavno održanoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Trstu potpiše sporazum o Transportnoj uniji – bez obzira što su sve druge zemlje regije to učinile. Zvizdić je u tom smislu dobio ljutito pismo od europskog komesara Johanesa Hana. Iz perspektive EU ovo je veoma obeshrabrujuće s obzirom da je BiH imala vremena od veljače da postigne dogovor na unutarnjem planu, smatra Han. On je ukazao na četiri projekta u kojima je i EU htjela da sudjeluje sa 46 milijuna eura. Projektima bi se obezbijedila radna mjesta i poboljšao život građana. On je zaprijetio i da će novac preusmjeriti na drugu stranu.

‘Ako do rujna ne dođu do rješenja problema, onda će morati da razumiju da bismo mi morali da izvršimo preraspodjelu sredstava u susjednim zemljama’, kazao je Han.

Europski komesar je ukazao i na to da isplata tranši kredita ovisi i od donošenje Zakona o akcizama. Usvajanje zakona je propalo jer nije bilo suglasnosti između političkih partija. (…)

Pjer Hajlbron, potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj je u razgovoru za Standard kazao da su projekti izgradnje puteva i krediti za Bosnu i Hercegovinu povezani. Ako se ne ispune odgovarajući preduvjeti, krediti u visini preko 250 milijuna eura namijenjenih izgradnji koridora ne mogu biti isplaćeni. (…)

Hajblron ipak smatra da bi se zakon mogao usvojiti do rujna te da su naredni tjedni odlučujući. A ako do usvajanja zakona ipak ne dođe, za Savjet ministara BiH će biti sve teže da onda nađu kreditore kako bi se završio planirani koridor. ‘Naredne sedmice će biti sigurno žestoke’, kaže Hajblron upozoravajući na neophodnu hitnost u ovoj situaciji. On kaže da se radi i o tome da se na potencijalne investitore ostavi pozitivna slika zemlje. A za EBRD je posebno važno da se ubuduće podrže investicije u privatnom sektoru piše dw.com

‘Mi nismo samo banka, mi mislimo da su reforme centralna stvar kako bi se podstakao razvoj’, kazao je Hajblron za Standard.”

Izvor

Prethodni članakZbog čega bi Hrvati i Bošnjaci trebali obilježavati 6. kolovoza, kao posebno važan datum?
Sljedeći članakToplinski val zvani Lucifer napušta Balkan