Bez dogovora o formiranju Vlade ŽSB, pregovore nastavljaju HDZ BIH i SDA

U Travniku su danas bezuspješno završeni pregovori HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), a za danas je najavljen novi sastanak na kojem će sudjelovati samo predstavnici SDA i HDZ-a BiH.

– Sada sav posao koji imamo pada na SDA i HDZ BiH i nije mi zbog toga drago, ali ovaj proces moramo završiti. Inzistiram da predsjednik Skupštine i njegovi zamjenici imenuju mandatara i da sljedeći tjedan zakažemo sjednicu Skupštine SBŽ-a na kojoj ćemo imenovati Vladu. Nemamo namjeru tražiti novog koalicijskog partnera, nego ćemo zastupnike zamoliti da pomognu i izglasaju novu Vladu – kazao je predsjednik srednjobosanskog Županijskog odbora SDA Asim Mekić.

Predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara potvrdila je da se nakon današnjih pregovora može reći da je došlo do “pucanja” dogovorene koalicije.

– Nismo se uspjeli dogovoriti na razini ova tri partnera. Ipak, vjerujem da građani trebaju žurno dobiti Vladu i nastojat ćemo u Skupštini osigurati 20 glasova kako bismo imenovali izvršnu vlast – kazala je ona.

Pregovarač u ime DF-a Ilhan Bušatlić kazao je da nakon ispunjavanja zahtjeva iz HDZ-a BiH i SDA za DF nije trebalo preostati ništa.

– Ako nas smatraju ravnopravnim partnerima, mislim da nas trebaju i uvažiti. Ovi pregovori su postali totalno besmisleni, dođemo, izgubimo dan i raziđemo se bez ikakvog dogovora – kazao je Bušatlić, naglašavajući da DF ipak ne odustaje od daljnjih pregovora.

Tri političke stranke tijekom dosadašnjih pregovora nisu odustajale od početnih zahtjeva, a najviše se diskutiralo o tome kome će pripasti pozicije premijera i ministra iz reda srpskog naroda.

HDZ BiH ostaje pri dva “paketa”, a to su četiri ministarske pozicije iz reda hrvatskog i jedna iz srpskog naroda ili premijerska pozicija i tri hrvatska ministarska mjesta.

Premijersku poziciju želi i SDA uz dvije bošnjačke ministarske pozicije, a Demokratska fronta zahtjeva jednog ministra iz bošnjačkog naroda i jednu ministarsku poziciju iz reda srpskog naroda. (F)

Prethodni članakZastupnik Sajević u Skupštini ŽSB aktualizirao pitanje vodoopskrbe u Vitezu
Sljedeći članakUhićen zbog posjedovanja marihuane