Besplatni udžbenici prvašićima SBŽ i HNŽ

Vlada Srednjobosanske županije dala je suglasnost za nabavu besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole, prema prijedlogu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Donesena je i odluka o akontativnoj raspodjeli sredstava namijenjenih osnovnim glazbenim školama u ovoj godini u iznosu od 166.666 maraka za srpanj i kolovoz.

Vlada SBŽ-a donijela je odluku o izdvajanju 7.639 maraka za nabavu opreme KŠC-u „Petar Barbarić“. Spomenuta sredstva su donacija Vlade RH.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na svojoj zadnjoj sjednici usvojila odluku o financiranju besplatnih udžbenika za prvašiće. Rebalansom proračuna prikupljeno je 50 posto sredstava iz HNŽ-a, dok će drugu polovinu osigurati Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti. Time će HNŽ postati osma županija u BiH koja će osigurati besplatne udžbenike svojim prvašićima.

„Ako Federacija uplati svoj dio novca, svoju tranšu od 65.000 maraka, Vlada HNŽ-a će uplatiti 65.000 maraka i mi ćemo završiti taj posao odnosno obećanje da će prvašići imati besplatne udžbenike“, rekao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u HNŽ-u Zlatko Hadžiomerović. Bez besplatnih udžbenika ostati će samo prvašići iz dvije županije: Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske.

Večernji list