Besplatni softver iz Microsofta

msfreesoftSoftverski div iz Redmonda ima u svojem portfelju jako mnogo programa, operacijskih sustava i pomoćnih aplikacija. Samo njihovo nabrajanje zauzelo bi previše mjesta, stoga smo se odlučili popisati najkorištenije besplatne aplikacije koje su dostupne svima.

I njihov popis je prilično velik (ne biste vjerovali, je li tako?), ali odlučili smo se samo za one najbolje. Danas donosimo pregled besplatnog antivirusnog softvera, servisa za besplatnu pohranu podataka i besplatnog softvera za virtualizaciju.

Antivirus – Microsoft Security Essentials

Možda i najbolji Microsoftov besplatni program ikada napravljen je Microsoft Security Essentials (MSE). Ovaj anti-malware proizvod ima prilagođeno sučelje i vrlo je djelotvoran u radu. Prikazane poruke lako je razumjeti, a upravljanje programom je jednostavno čak i za početnike. Program se kontinuirano razvija pa je tako nedavno u verziji 2 predstavljena mogućnost mrežnog skeniranja i podešavanje maksimalnog iskorištenja procesora kod skeniranja na lokalnom računalu. Ovakve karakteristike nemaju neki komercijalni proizvodi, stoga veliki plus za Microsoft!

Smještaj datoteka u oblaku – Windows Live SkyDrive

Cloud servisi sve su popularniji, a neki vendori (npr. Google) imaju proizvode bazirane isključivo na ovakvoj platformi. Konkurencija u području smještaja datoteka u cloudu je velika, a razlike su u brzini pristupa, cijeni korištenja i podržanim mogućnostima. Microsoftov servis ove namjene je SkyDrive, potpuno besplatno rješenje za smještaj impresivnih 25 GB podataka. Jedini uvjeti korištenja su otvoren Live račun koji ionako vjerojatno koristite za mnogo drugih web prijava i maksimalna veličina datoteka od 50 MB. SkyDrive je povezan sa Office Web Apps platformom pa su ovako smještene datoteke odmah dostupne i za otvaranje. U naprednoj varijanti i povezanosti sa Live Mesh sustavom moguće je SkyDrive datoteke automatski ili ručno sinkronizirati sa osobnim računalom. 25 GB besplatnog prostora je mnogo, stoga velika pohvala Microsoftu i za SkyDrive.

Virtualizacija – Microsoft Virtual PC 2007

Virtualizacija je već nekoliko godina dominantna tehnologija bez koje se gotovo više i ne može. U zadnje vrijeme postoji tendencija virtualizacije kroz cloud, ali i dalje postoji potreba virtualizacije operativnih sustava i aplikacija na razini tvrtke ili za kućne korisnike. Microsoft u području za kućne korisnike ima besplatno rješenje Microsoft Virtual PC koje može simulirati virtualnu okolinu na pravom hardveru. Prisutnost virtualizacije je kod testiranja softvera, nekompatibilnosti operativnog sustava i aplikacija, korištenja na nestandardnom hardveru itd. Kod stvaranja virtualnost stroja Virtual PC će preporučiti određene postavke (memorija, disk), odnosno uvijek možete podesiti svoje postavke. Nisu podržani Linux operativni sustavi kao niti 64-bitni operativni sustavi od Microsofta, ali i bez tih ograničenja Virtual PC je jako koristan proizvod. Početno dizajniran za Windows XP, a kasnije dostupan i z Windows Vistu, Microsoft je odnedavno ponudio besplatnu inačicu i za Windows 7 operativni sustav. Posebnost kod Windowsa 7 je korištenje XP moda.

Windows Live Mesh

Mesh je alat za sinkronizaciju datoteka (o kojem smo već pisali), mapa i postavki za Internet Explorer i Office između različitih računala putem Interneta. Osim toga možete sinkronizirati do 5 GB datoteka i mapa na vašem SkyDrive online prostoru za pohranu (više o SkyDrive servisu pisali smo u prošlom članku). Mesh nije nešto bez čega ne možete, ali kada je već ovdje onda je vrlo koristan u svakodnevnom sinkroniziranju datoteka.

Small Basic

Roditelji, ovo je program za vaše klince i klinceze koji su tek počeli s osnovnom školom! Small Basic je osnovni program za programere početnike koji u radu koristi pojednostavljenu verziju jezika BASIC. Ovo je zaista odličan alat za učenje programiranja za djecu, ali i odrasle. Program dolazi sa odličnom podrškom i uputama za korištenje, tako da zaista nemate više izgovor ne krenuti s programiranjem.

Windows Live Movie Maker

Program koji se pojavio još sa Windowsima XP, a kroz svoj razvoj doživio je nekoliko promjena. Aktualna verzija ne može se pohvaliti vrlo naprednim mogućnostima kao neki drugi komercijalni programi, ali za mnoge korisnike Movie Makera biti će dovoljan. Ovo temeljimo na tome što Movie Maker omogućava brzu i jednostavnu izradu video datoteka, dodavanje posebnih specijalni efekata, te objavu gotovih materijala na SkyDrive, Youtube i Facebook servisima.

Microsoft Baseline Security Analyzer

Dostupan još od Windowsa 2000, a s vremenom nadograđivan i unaprjeđivan, Microsoft Baseline Security Analyzer (MBSA) softver koji omogućava analiziranje računala i daje sažetak o tome koliko je računalo sigurno ili nesigurno. MBSA provjerava sigurnosne nadogradnje i postavke računala (zaporke, vatrozid, sigurnosne postavke, …), te ovisno o zatečenom stanju kreira izvještaj. Ovo je program za IT profesionalce, ali sigurno može pomoći i kućnim korisnicima za slučaj da je potrebno analizirati stanje računala.

Microsoft GIF Animator

Iako ovaj program više nije podržan od strane Microsofta, još uvijek se može naći za preuzeti s Interneta. Microsoft GIF Animator dobar je GIF alat za izradu animacija, te se pomoću njega mogu kreirati nove animacije, podesiti vremenski okvir i mogućnosti animacije, te odraditi osnovnu obradu slika. Dok ne nađete Paint i Photoshop, ovaj alat može biti privremena zamjena.

Microsoft Mathematics

Namijenjen primarno za edukativne svrhe, Mathematics zaokružuje mnogo korisnih mogućnosti matematičkih izračuna kao što su rješavanje jednadžbi, pretvaranje mjernih jedinica, 2D i 3D proračuni, trigonometrija itd. Postupak rješavanja prikazuje se korak po korak što je posebno prikladno u fazi učenja. Sam program nije besplatan, ali postoji besplatan add-in za Word i OneNote koji osigurava gotove sve značajke kao i puna verzija programa.

Malicious Software Removal Tool

Prilično jednostavan program ima glavnu zadaću čišćenja malwareom zaraženih datoteka, i to na način da putem Windows Update servisa preuzima najnovije definicije, te sve obavlja u pozadini dok radimo na računalu.

Internet Explorer 9

Najvažnije komponente web preglednika su brzina, sigurnost i podrška za nove nadogradnje. Internet Explorer sadrži sve navedeno, ali i cijeli niz novih poboljšanja u odnosu na prethodnika IE8. U praksi to znači da IE9 koristi hardversko ubrzanje računala čime se web stranice, kao i pripadaju plug-inovi, učitavaju mnogo brže. Sučelje samog preglednika je obnovljeno i maksimalno pojednostavljeno, adresne kartice su u istom retku, te su se smanjile ikone. IE9 osigurava podršku za CSS 3 i HTML 5, te niz zaštitnih mjera kao što je pop-up blocker i phishing zaštita. Teško je reći da li je IE9 bolji od Firefox 4 ili Google Chrome web preglednika, ali bitka se sigurno nastavlja i svaki preglednik donosi neke specifične prednosti u odnosu na konkurenciju.

Sysinternals Suite

Tko nije nikada koristio nijedan alat iz Sysinternals paketa neka brzo promijeni takvu naviku i što prije isproba bilo koji program. Mi sugeriramo Process Explorer, Autoruns, BGinfo, itd. Sysinternalsi su besplatni za preuzimanje, veličina svih programa je 22 MB i preuzimaju se skupno ili pojedinačno, a iznimno su korisni u dnevnoj administraciji računala. Svakako isprobajte!

Virtual Desktop Manager

Kao dio PowerToys paketa, ovaj alat omogućuje upravljanje sa do četiri zaslona u koje možete postaviti različite pozadine i upravljačke postavke. Nakon instalacije I odabir opcije programa iz alatne trake, moći ćete pristupiti svim mogućnostima ovog alata. Postavljanje više virtualnih desktopa zaista je vrlo korisno I praktično u svakodnevnom radu. Program ne nudi mnogo mogućnosti kao komercijalne varijante alata, ali svakako osigurava niz korisnih I potrebnih mogućnosti.