Bećirović objavio da se u Švicarskoj susreo s Plenkovićem, Zelenskim i Kamalom Harris

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem tokom boravka u Švicarskoj, ali i svjetskim zvaničnicima poput predsjednice SAD-a, predsjednika Ukrajine, Čilea i drugih zemalja.

U Švicarskoj je jučer počeo dvodnevni Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je danas podijelio fotografiju na kojoj se vidi da se na marginama samit-a susreo s Plenkovićem, ali nije detaljisao o čemu su razgovarali.

Naknadno je objavio i fotografije sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Osim njih, susreo se još sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris, premijerom Velike Britanije Rishijem Sunakom te predsjednikom Čile-a Gabrielom Borićem.

Inače, Bećirović je prije pet dana, na poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza prisustvovao i Samitu u Berlinu, na kojem se raspravljalo o sigurnosti u Europi i obnovi Ukrajine.

Na samitu, koji se održava na zahtjev Ukrajine i danas završava, učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRICS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OSCE i Vijeće Europe) i predstavnici Vatikana i Carigradske patrijaršije.

Cilj ovog dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, jeste pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Rusija je kazala da je samit uzaludan.