Bazen u Vitezu nekada i sada

Prije 52 godine, 4. srpnja, na tadašnji državni praznik Dan borca, u Vitezu je otvoren bazen za kupanje, a brzo je označen, i zaista je i bio, bosanskohercegovački bazen ljepotan.

A što zbog otvaranja tog lijepog i funkcionalnog objekta, što zbog brojnih kulturnih sadržaja, plivačkih natjecanja, šušura…, Vitežani su taj dan označili – nezaboravnim. Jer, tako lijepog i uređenog bazena tada u BiH zaista nije bilo, a u sklopu tog novoizgrađenog objekta bili su i brojni drugi prateći sadržaji. I viteški kupaći bazen tada, a i godinama kasnije, bio je okupljalište kupaća iz cijele srednje Bosne, ali i okupljalište gurmana, ljubitelja lakih zabavnih nota, plesa… Naime, u sklopu bazena bio je i suvremeno opremljeni restoran, redovito, uz glazbu uživo, organizirane su plesne večeri na lijepo uređenoj plesnoj terasi. Gostovale su tadašnje estradne zvijezde iz Zagreba, Sarajeva, Skoplja…, pa je to bio, s pravom se moglo reći, kulturno-zabavno-sportsko-izletničko mjesto za Vitežane, ali i građane šireg srednjobosanskog područja. I tako godinama!

A onda rat, divlja privatizacija, grabež, nemar, neodgovornost, nefunkcioniranje pravne države, učinili su od tog bazena ljepotana ruglo grada, ekološku bombu, koja već godinama prijeti gradu i njegovim žiteljima nesagledivo opasnim posljedicama. Jer, taj nekada lijepi kupaći bazen s brojnim pratećim sadržajima, sadašnje ruglo grada, opasnost njegovim žiteljima, nalazi se u neposrednoj blizini viteške Osnovne i Srednje škole, Dječjeg vrtića, Gradske sportske dvorane, sve u krugu od 100 – 200 metara, udaljeno zračne linije tek 300-400 metara od središta grada, postalo je okupljalište pijanaca, drogeraša, utočište pasa lutalica, leglo štakora… i tko zna čeka i koga još.

Istina, Vitez od prije nekoliko godina ponovo ima bazene ljepotane i neki kažu ponovo najljepše i najuređenije kupalište ali i turističko-zabavno okupljališe u BiH – Akva paark „Ribica“, kilometar udaljenosti od središta grada i ponovo na radost i ponos Vitežena.

Ali, pitanje je Vitežana, što ćemo s tim nekadašnjim ljepotanom iz 1963. godine. Konkretnog odgovora „ni za lijeka“ iako ga mnogi građani daju, traže,upozoravaju…, ali nitko od nadležnih ni prstom da mrdne. Do kada? I da ne bude (pre)kasno?.