Bašić potpisao ugovor o zaduženju za projekt Plava voda

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je danas ugovore za realizaciju kredita kod Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za projekt “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, koje će s mjenicama, mjeničnim ovlaštenjima i drugim dokumentima potrebnim kao sredstvo osiguranja za realizaciju ovih ugovora, a koje će potpisati ministar financija Josip Lovrić, dostaviti Federalnom ministarstvu financija.

Bašić napominje da je ministar Lovrić prošlog tjedna potpisao mjenice za realizaciju drugog dijela kreditnog zaduženja za navedeni projekt kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koje su također dostavljene Federalnom ministarstvu finansija, te da je kao premijer potpisao ugovor između Vlade ZDK-a i Federalnog ministarstva financija za kreditno zaduženje za projekt Energetska učinkovitost u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Vlada ZDK ispunila je sve svoje obveze prema i jednom i drugom historijskom i generacijskom projektu za ZDK, odnosno Grad Zenicu, tako da smo ovime okončali proceduru, a sve ostale procedure, kada je u pitanju projekt Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, vodit će JP Regionalni vodovod Plava voda Travnik“, rekao je Bašić.

Zeničko-dobojski kanton se, odlukom Skupštine iz 2017. godine, kreditno zadužio kod EBRD-a i CEB-a za iznos od 14 milijuna i 300 tisuća eura, odnosno 65 posto ukupnog kreditnog zaduženja za financiranje projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.

Zaduženje se odnosi na dio zajma koji je obvezan vraćati ZDK (17,50%), kao i za dio kredita koji su u obvezi vraćati Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Premijer Bašić ističe da Vlada ZDK od 2019. godine, kada je potpisala ugovor sa Federacijom BiH za sredstva EBRD-a, izvršava svoje financijske obveze, a do sada je isplatila četiri rate kredita, priopćeno je iz Press službe ZDK. 

Prethodni članakOsvrt Dragice Križanac na zbirku novela “Katarza” te njezino predstavljanje u Vitezu
Sljedeći članakPutujete u Njemačku: Tko može ući u zemlju, kome treba negativan test, koji se testovi prihvaćaju