Bandić u Lašvanskoj dolini

U okviru predizbornih aktivnosti, predsjednik Stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, aktualni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, skupa s kandidatima za Hrvaski sabor iz XI izborne jedinice, u petak je boravio u Lašvanskoj dolini.

Bandić je sa suradnicima i kandidatima za Hrvatski sabor posjetio Travnik gdje se dvadesetak minuta zadržao u razgledanju rodne kuće nobelovca, Ive Andrića.Tom je prilikom u gradskom središtu, gdje je zaista plijenio pozornost, razgovarao se i fotografirao s građanima ovoga grada.

U naselju Putićevo, bio je gost udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Travnik, gdje je, uz razgovore sa stradalnicima, posjetio i spomen-sobu poginulim, ubijenim i nestalim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima ovoga grada. O kalvariji Hrvata Travnika u prošlom ratu uvažene goste upoznao je predsjednik HVIDR-a Travnika, Žarko Jandrić.

S cvijećem i svijećama Bandić i drugi uvaženi gosti iz Republike Hrvatske, poklonili su se travničkim žrtvama iz protekloga rata na ratnom groblju Prahulje, gdje je molitvu opijela predvodio travnički župnik msgr. don Mato Janjić

Tijekom dana gosti iz Republike Hrvatske predvođeni Milanom Bandićem i kandidatima za Hrvatski sabor iz XI izborne jedinice, koje predvodi Ivana Buntić iz Međugorja, te Marica Hrnkoš iz Odžaka i Leonarda Živković iz Žepča, posjetili su župnu crkvu Svetoga Duha u Novoj Biloj u ratu Franjevačka ratna bolnica. O razlozima organiziranje bolnice u zdanju crkve, te o nemjerljivoj uzi koju je ova bolnica u ratu imala, upoznao je mjesni župnik, fra Slavko Petrušić.

Svi skupa posjetili su i novoizgrađenu Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima srednje Bosne i svim drugim građanima koji žive na ovim prostorima. Gostima iz Republike Hrvatske bio je ravnatelj bolnice, primarius dr. Velimir Valjan.

Prije nego što su se gosti iz Hrvatske uputili ka Žepču, Milan Bandić je rado pristao dati izjavu za naš portal. Prenosimo ga u cijelosti.

„Cijeli svoj život, ustvari od 18 godine, živim u Zagrebu gdje sam došao školovati se, a onda ovaj grad i izabrao za mjesto gdje ću sa svojom obitelji i živjeti. A tako, uostalom, su činili, i dalje čine i mnogi drugi sinovi i kćeri Hrvata iz BiH. Međutim, posebno želim naglasiti da ja tu sponu između moje zemlje rođenje, Bosne i Hercegovine i Zagreba nikada nisam prekinuo. I ne samo da tu sponu nikada nisam prekinuo, nego kroz 16 godina koliko sam gradonačelnik Zagreba, bio sam veza i spona između hrvatskih ljudi u BiH i Zagreba, pa tako i Republike Hrvatske. Usudio bi se reći bio sam spona i sa svim drugim ljudima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, koji žive u BiH.. Prijatelj sam, jasno je, svog vlastitog naroda u BiH, ali i drugi naroda i građana koji ovdje žive.

Ovaj moj posjet Lašvanskoj dolini je moj mali obol, zahvala ovdašnjim ljudima, na svemu što su u proteklom ratu trpjeli, pretrpjeli i preživjeli. Želio sam i sada, i ovom prilikom, ovdašnjim ljudima stisnuti ruku i s njima vidjeti što možemo uraditi zajedno, na opće dobro i opće zadovoljstvo. To, ovaj put, govorima u svojstvu gradonačelnika Zagreba, a tako ću govoriti i u okviru mogućnosti i ovlasti s neke, možda, druge pozicije i funkcije. Ovo je i hrvatska zemlja, strateški cilj Republike Hrvatske, želja i cilj da to bude demokratska Bosna i Hercegovina, tri ravnopravna konstitutivna naroda. A ta ravnopravnost mora biti, ne samo „papirnata“, nego istinska. Jer samo takva BiH je perspektivna i moguća Bosna i Hercegovina, spremna na put ka euro-atlantskim integracijama, ka EU prije svega. Na tom putu, nedvojbeno je, Bosni i Hercegovini, Hrvatska će nesebično biti od pomoći.

Ja ću ovom prilikom reći, bez namjere, nabilo koji način hvaliti se, u proteklih 16 godina bio sam u svakom mjestu u BiH gdje žive Hrvati. Tako će biti i ubuduće. A ovo je prigoda pozvati sve svoje sunarodnjake u BiH da se u izborima za Hrvatski sabor „ne izgubi“ nijedan glas. Ujedno, pozivam ih da biraju autentične ljude za svoje predstavnike u najviše hrvatsko zakonodavno tijelo. Ispred stranke kojoj sam na čelu, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti na listi u XI izbornoj jedinici, predložili smo trti mlade žene, majke, intelektualke s ovih prostora uz naglasak kako su sve tri nestranačke osobe – Ivana Buntić iz Međugorja, Marica Hrnkaš iz Odžaka, i Leonarda Živković- Tomić iz Žepča. Evo, s ove tri predložene vrijedne žene iz tri područja BiH potvrđujemo i naše programe i odnose prema ženama i prema svim područjima BiH, bez ikakvih razlika, predrasuda ili pak protežiranja. Hrvati u BiH, iziđite na izbore, ne propuštajte priliku sudjelovati u izboru, a glasujte prema svojoj savjesti

Srdačno vas pozdravljam i, ako Bog da, do skorog viđenja.

Prethodni članakJavite policiji ako uočite novčanice od 100 KM serijskog broja A9081919
Sljedeći članakPreporod Vitez gostovao u Hrvatskoj