Azra Dedić, prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH

Mladi i djeca s Down sindromom treba da govore u svoje ime i sami iskazuju vlastitu potrebu umjesto da kao dosad svi drugi govore u njihovo ime. Zato je kod njih potrebno razvijati vještinu samozastupanja, a da bi istrajali u tome potrebna im je podrška kompletne društvene zajednice.

Osobe se suočavaju s brojnim predrasudama, poput one da nisu sposobni za samostalan život. Ali, da to nije točno, pokazuje Azra Dedić, djevojka iz Bihaća, koja je od jučer prva zaposlena osoba s Down sindromom u BiH.

Prva kompanija koja je rekla: “Azru ćemo zaposliti” je cm-cosmetics d.o.o. Vitez.

Tako je Azra Dedić postala primjer osobe s Down sindromom koja je uspjela u samozastupanju. Završila je osnovnu i srednju škole, a sada je i zaposlena. Njena majka Remzija ponosna je na nju i ističe da je “zahvaljujući razumijevanju njenog poslodavca potpisala i ugovor o radu“.

Pored toga, Azra je na međunarodnom nivou prvakinja u judou. Svaki dan radi 8 sati, a tri puta tjedno, nakon posla odlazi na treninge piše Akta.ba.

Kao što kaže: “Judo je moja prva i najveća ljubav.”

U namjeri da ih podrže u stjecanju vještina samozastupanja Udruženje “Život s Down sindromom FBiH“, među ostalim aktivnostima, okupilo je u Sarajevu mlade s Down sindromom i njihove roditelje na konferenciji nazvanoj “Samopouzdanjem do samostalnosti”.

Tako je ozvaničen završetak projekta “Podizanje nivoa kvalitete života mladih s Down sindromom”, a rezultirao je, između ostalog, osnivanjem odjela koji će raditi na umrežavanju mladih s Down sindromom radi razvoja samozastupanja.

Prethodni članakPosao u Njemačkoj: Radnu dozvolu tražilo 10.000 bh. građana
Sljedeći članakZa svako novorođeno dijete simbolična potpora od 200 KM