Austrijski veleposlanik u BiH posjetio Vitez

„Vitez sa svojom Poslovnom zonom, Kiseljak, Vogošća, Tešanj, Gračanica, Širko Brijeg…  su svijetle, uspješne točke Bosne i Hercegovine odakle se šalju pozitivne poruke u Austriju i u druge zemlje Europe. Na žalost takve poruke, te lijepe „slike“ kvare stalni politički nesporazumi, prepucavanja, politička nadmetanja u onom negativnom smislu, međunacionalni nesporazumi koji su bosanskohercegovačka svakodnevnica“, kazao je austrijski veleposlanik u BiH, Martin Pammer koji u utorak poslije podne boravio u Vitezu.

Veleposlanik Pammer je došao u posjetu Vitezu na poziv Joze Miškića, vlasnika i voditelja uspješne viteške tvrtke „Bogner – Edelstal“, čija je matična tvrtka u Austriji.

„Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti lijepu i veliku Poslovnu zonu uspješnog gospodarskog središta Viteza“, kazao je austrijski veleposlanik nakon što je u društvu  domaćina, viteški gospodarstvenika na čelu s predsjednikom Udruge poslodavaca, Antom Rajkovićem, razgledao tvrtke Bogner – Edestal, FIS, Economic, Kristal, Ecos, Maks… „Za Vitez, za ovu veliku poslovnu zonu, mogu reći da su me impresionirali a ujedno potvrda su i moga stajališta da je BiH bogata s mnogim potencijalima, resursima koji još uvijek nisu iskorišteni ili se iskorištavaju tek u malim postocima“, dodao je.

Kazao je veleposlanik  magistar Martin Pammer kako je Austrija veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te kako veze i prijateljstva sežu i u daleku prošlost. „Austrija je i veliki gospodarski partner BiH i jedna od najvećih investitora i ulagača  na ovom području. Želimo i hoćemo još bolju suradnju u svim oblastima života i rada, prije svega u gospodarstvu od čega se živi i ovdje ostaje i opstaje. Nastaviti ćemo tu suradnju, davati joj nove impulse i preko veleposlanstva u Sarajevu kojemu sam ja na čelu. Uskoro u Sarajevo u naše veleposlanstvo dolazi s funkcije u Zagrebu moj novi suradnik, ekonomski savjetnik, a poboljšavati međudržavnu suradnju na ekonomskom i gospodarskom planu, bit će njegov temeljni zadatak. Radit ćemo na spajanju i povezivanju potencijalni gospodarskih partnera,  novih investitora. Dovest ćemo mi u Vitez austrijske gospodarstvenike, organizirat ćemo odlazak viteških i srednjobosanskih gospodarstvenika u Austriju, evo ovdje u Vitezu sam razgovarao i s  općinskim načelnikom Tomislavom Bošnjakom Matićem, pa ćemo tražiti i vjerujem naći nove putove za nove iskorake već sada dobre suradnje“.

Veleposlanik Austrije u BiH, Martin Pammer je naglasio  kako  se bosanskohercegovački privredni, turistički… potencijali, te brojni resursi koje ova zemlja ima moraju više i kvalitetnije prezentirati u Austriji i uopće u inozemstvu. „U Austriji su gospodarstvenici i potencijalni investitori zainteresirani za BiH, ali im stanje u ovoj državi, političko prije svega, ali i  velika i spora administracija, loša infrastruktura… smeta da se i dodatno odluče na te korake. Recimo, govori se, ali nikako da se s radovima i krene, o brzoj cesti Lašva – Vitez – Travnik…Govori se najavljuje se a ništa se ne radi. A i takve investicije, sada govorimo o ovom srednjobosanskom infrastrukturnom  iskoraku, bile bi dobar poziv investitorima u Autriji,  a i  razvoju gospodarske zone u Vitezu, razvoju Busovače, Novog Travnika, Travnika…  Na tomu treba raditi, čovjek bez obzira na politička stajališta, bez obzira na vjeru, naciju mora biti iznad politike i političkih nadmudrivanja… A bude li tako Bosni I Hercegovini će uskoro biti otvorena vrata Europske Unije  i vidici boljeg i sretnijeg života u ovoj zaista lijepoj zemlji“, poručio je austrijski velsposlanik u Bosni i Hercegovini, magistar Martin Pammer.

Prethodni članakVitez se sprema za otvoreno državno prvenstvo frizera Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakOpćina Vitez osigurala 115 paketa pomoći za Rome