Austrija traži radnike iz BiH: Plaća do 1.800 eura

Austrijski turizam poznat je širom svijeta po gostoprimstvu i odličnoj kuhinji, ali ugostitelji sve teže nalaze kuhare i konobare, upozorava predstavnica sektora za turizam u Gospodarskoj komori Austrije Petra Noker-Schwarzerbacher.

Ona zahtijeva da se ova dva zanimanja uvrste među kadrove koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Šef kuhinje u prosjeku zarađuje neto između 2.500 do 3.000 eura mjesečno, takozvani “su-šef” oko 2.000, a kuhar 1.600 do 1.800 eura, prenijela je Noker-Schwarzerbacher, koja i sama vodi hotel, javlja Tanjug.

Širom Europe se trenutno traži 433.575 kuhara, a na cjelokupnom njemačkom govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367″, dodala je ona.

Austrija sama sebi puca u koljeno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada”, rekao je Aleksander Rauner, referent u Gospodarskoj komori, piše Avaz.

On je kazao kako ova gospodarska grana želi dobiti mogućnost da zaposli kuhare iz takozvanih trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Inače, prema podacima Gospodarske komore, trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela.

Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuhar uvrsti u listu nedostajućih profila na tržištu rada”, apelirala je Noker-Švarcenbaher, ukazujući da brojni ugostitelji, prije svega na zapadu zemlje, imaju problema da popune broj zaposlenih na početku sezone.

Proteklih godina su austrijski ugostitelji brojna radna mjesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Njemačke, ali pošto se njemačko tržište rada oporavilo, sve je manje Nijemaca koji dolaze raditi u Austriju.

U zapadnim pokrajinama, kako je ukazala, mnogo je teže naći kuhara, nego na istoku Austrije. Tako u Beču postoji daleko veći broj kuhara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuhari unijeli u listu nedostajućih profila, radnici iz takozvanih trećih država mogli bi dobiti “crveno-bijelo-crvenu kartu”, kojom bi mogli da se dosele i zaposle kod određenog poslodavca.

Prethodni članakGesta ljudske ljubavi i dobrote
Sljedeći članakNE PROPUTITE: GKM Vitez predstavom “Svastike” zaključuje kazališnu godinu u Vitezu