Aukcija umjetničkih djela za obnovu srušenog zvonika crkve u Putićevu

U okviru svečanocti proslave blagdana  Velike Gospe u travničkoj župi Dolac, čija je ova svetica nebeska zaštitnica, u Domu kulture „Ivo Andrić“ priređena je aukcija umjetničkih radova 17 umjetnika s područja Lašvanske doline Aukcijsku izložbu, u suradnji sa župnim uredom župe Dolac u nedjelju navečer, na blagdan Velike Gospe, organizirala je dolaćka Udruga „Naša zemlja“, koju uspješno vodi akademski slikar, Toni Zlojo. A dodatan značaj ovoj aukcijskoj izložbi dala je činjenica da su umjetnici darovali tridesetak radova, a sredstva od prodaje likovnih djela namijenjena su za rekonstrukciju crkve i izgradnju srušenog zvonika filijalne crkve ove župe u naselju Putićevo.

Zvonik s velikim zvonom minirali su i srušili nepoznati počinitelji, koje nikada nitko i nije tražio, u nočnim satima 21. ožujka 1997., tri godine nakon završenog bošnjačko-hrvatskog rata u BiH. Od snažne eksplozije ozbiljno je oštećena i konstrukcija crkve, a tijekom ranijih ratnih djelovanja ozbiljno su oštećeni, u nekim segmentima i potpuno uništeni crkveni interijer i eksteterijer.

Lijepom kulturnom ugođaju koji je zračio ljepotom, „Ljepota će spasiti svijet“, citirao je Dostojevskog, fra Zoran Livančić, i dobrotom, prisutni su bili brojni mještani župe Dolac, ali i brojni drugi građani s područja Lašvanske doline. Sve okupljene poštovatelje umjetnosti te kupce i darovatelje umjetničkih djela, prigodnim su riječima pozdravili predsjednik Udruge „Naša zemlja“, Toni Zlojo i župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolac, fra Zoran Livančić. O početku rekonstrukcije i obnove crkve, te o izgradnji i izgledu budućeg zvonika  „čija nagorjela opeka simbolizira rast zvonika iz zgarišta jednog vremena i svjedoči  i ući povijest“, govorio je projektant obnove, restauracije i izgradnje zvonika, inženjer arhitekture, Josip Ledić.

Ovom lijepom kulturnom ugođaju održanom u još uvijek potpuno neobnovljenom  Domu kulture „Ivo Andrić“. Koji na poseban a ujedno i na konkretan način simbolizira i žilavost i odlučnost Hrvata ove u ratu prognane i opustošene župe, boriti se, raditi, obnavljati, ostati i opstati na svojoj rodnoj grudi, lijepom glazbenom prezentacijom dali su Mješoviti pjevački ansambl „Lampoši“ iz župe Dolac i „Lašvanske tamburice“.

Svi oni koji nisu kupili sliku, a žele pomoći obnovu zvonika crkve u Putićevu to mogu učiniti uplatom sredstava na:

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolac
UniCredit Bank – 3382502201087572
(za izgradnju zvonika u Putićevu)