AUDIO: Čović u Vitezu – Moguće formiranje Vijeća ministara u studenom

Ovoga tjedna trebali bi biti okončani pregovori oko formiranja Vlade SBŽ i općenito, vlasti u Središnjoj Bosni. Kako smo vas ranije informirali, čelnici županijskih odbora HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP-a dogovorili su  prvi krug podjele vlasti, odnosno pitanja premijera, ministarstava i predsjednika Sabora SBŽ.

Nova Vlada trebala bi biti formirana do konca idućega tjedna, a izvjesno je kako bi onda moglo vrlo skoro biti formirano Vijeće ministara BiH. Uvjeren u to je i predsjednik HDZ BIH dr. Dragan Čović, koji je tijekom vikenda boravio u Vitezu…

{mp3}covic_vlast_sbz{/mp3}

Podsjetimo, iako rezultati pregovora nisu i službeno objavljeni, u medijima je objavljeno da premijersko mjesto pripada SDA, te Ministarstvo gospodarstva, a HDZ-ovima Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, MUP te Ministarstvo pravosuđa i uprave, s tim da na čelu jednog od ministarstava koja pripadaju HDZ-ovima mora biti po nacionalnosti Srbin.

U toj još uvijek neslužbenoj raspodjeli ministarstava, SDP-u je pripalo Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka, Ministarstvo šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede i Ministarstvo financija, uz obvezu da na čelu jednoga mora biti ministar hrvatske nacionalnosti.

Međutim, ovo sve treba prihvatiti uvjetno jer to će biti i službeno prihvaćeno ako se postigne dogovor u raspodjeli pozicija iz tzv. drugog ešalona (uprave, javna poduzeća)…

Dragana Sivonjić / RPVitez