Apple predstavio novi OSX Mevericks, iPad Air, Mac Pro te još neke novitete

1Nakon što su prošli mjesec predstavljena dva nova proizvoda uz lansiranje iOS-a 7, Apple danas očekuje predstavljanje niza noviteta. Predstavljen je OS X Mavericks, osvježena MacBook Pro linija i službeno potpuno otkriven Mac Pro. Naravno – na red je stigao i iPad.

“Ovo je tek početak priče za iPad”, rekao je Tim Cook pozvavši Phila Schillera na pozornicu. Tanji, lakši i moćniji nego ikada riječi su kojima je Schiller opisao novi kompanijin tablet – iPad Air. Uređaj ima 43% tanje rubove od prethodnika, a tanak je svega 7.5mm (20% tanji) te mase kakvih 450 grama.

 

2

Zahvaljujući istom čipu koji se nalazi u iPhoneu 5s (A7), novi iPad je dva puta boljih CPU/GPU performansi. iPad Air donosi i isti M7 dodatni procesor za senzore, dvostruke mikrofone, višestruke antene i dr. (bez TouchID senzora). Cjenovno ostaje isti kao prethodnici – 16GB model košta 499 američkih dolara uz dostupnost od 1. studenog. iPad mini je, očekivano, osvježen Retina ekranom (2048×1536 na 7.9 inča). Također stiže uz A7 čip, ali još uvijek uz trajanje baterije od nevjerojatnih 10 sati kao i veći model. Cijena iznosi 399 američkih dolara, a stiže kasnije u studenom.

Apple je do sada prodao 170 milijuna primjeraka svojih iPad tableta, a Cook je na pozornici posebno ponosno izjavio da je ukupno 475 tisuća aplikacija rađeno upravo za ovaj tablet. “Ipak, nije sve u količini – u pitanju je kvaliteta”, dodao je.

3

 

“Naša konkurencija je zbunjena”, rekao je Cook na pozornici. “Mi, s druge strane, imamo jasan pravac i cilj.” Craig Federighi je došao na mjesto Cooka i detaljizirao stvari vezane za OS X Mavericks, za koji će se vrlo izgledno danas objaviti dostupnost. Veliko iznenađenje je to što je Apple odlučio Mavericks učiniti dostupnim “što većem broju Mac korisnika” – i stoga nadogradnju operativnog sustava učinio besplatnom.

2a

Nakon Federighija je na pozornicu stigao Phil Schiller, kako bi prezentirao MacBook Pro liniju s Intel Haswell čipovima. Uz očekivano poboljšanje trajanja baterije, tu su još i 802.11ac Wi-Fi, PCIe SSD te početna cijena od 1299 američkih dolara za 13-inčni model (1999$ za 15-inčni model), što je 200USD manje u odnosu na prethodnu generaciju.

Početna konfiguracija 15-inčnog modela je četverojezgreni Intel Haswell (Crystalwell) i7, GeForce GT 750M, 8GB radne memorije i 256GB SSD.

Što se novog Mac Pro računala tiče, slike govore dovoljno:

4

{gallery}tehnologija/osx_mevericks/macpro{/gallery}

Što se cijene tiče – početna iznosi 2999 američkih dolara (3.7Ghz Quad Core, 12GB DRAM, FirePro D300 dual, 2GB Vram), a dostupnost bi trebala biti globalna u prosincu.

Apple je najavio i kako je osvježio niz aplikacija za iOS i OS X (iWork paket, Garage Band i dr.). Za iWork paket je omogućena i suradnja (collaboration) više ljudi na dokumentu odjednom.

Izvor

{jathumbnail off}