Apple predstavio iPhone 5c i 5s

iphone-5cAppleov čelnik Tim Cook je na relativno malom prostoru za odabrane medije nakon kratkog uvoda predstavio već neko vrijeme očekivane iPhone 5c i iPhone 5s. Ovu godinu Apple nije odlučio snižavati cijene starijih iPhone uređaja nakon predstavljanja novih, a stoga su se odlučili nadomjestiti iPhone 5 s ne jednim – već dva različita dizajna.

iPhone 5c stiže sa svime poznatim s modela iPhone 5, ali i više od toga. Dostupan je u više boja kućišta, a prednja strana je jedan komad stakla. U Appleu smatraju kako je odabir boja “u skladu” s bojama novog iOS-a. Štoviše, kompanija je predstavila i vlastita silikonska kućišta za iPhone 5c. Unutra se nalazi Appleov A6 procesor, identična kamerica i nešto jača baterija nego u modelu iPhone 5. 16GB verzija počinje s 99$ uz ugovornu obvezu, a svako od kućišta će biti dostupno po cijeni od 29$.

Odmah potom prezentiran je i iPhone 5s, u tri boje – zlatnoj, crnoj i bijeloj po cijeni od 199$ uz ugovornu obvezu i za 16GB model. Srce mu čini novorazvijeni A7 sustav na čipu, a riječ je o “prvom i jedinom smartphoneu koji koristi 64-bitnu arhitekturu”. Na čipu površine 102 kvadratna milimetra se nalazi više od milijardu tranzistora. Sukladno tome, iOS 7 je posebno kodiran i za 64-bit arhitekturu, a naravno, pokretat će i 32-bitne aplikacije.

A7 je do 2x brži u procesorskim zadaćama i do 2x brži kada je riječ o grafičkim mogućnostima. U odnosu na prvi iPhone, Apple naglašava kako je riječ od ukupnom povećanju grafičkih performansi od 56 puta. iPhone 5s podržava OpenGL ES 3.0, što bi developerima igara trebalo biti od posebnog značaja.

U iPhoneu 5s se nalazi i poseban M7 čip, koji stalno mjeri podatke s različitih senzora, a riječima kompanije omogućit će pristup potpuno novim fitness aplikacijama.

Što se tiče trajanja baterije, trebao bi biti jednak ili bolji u odnosu na iPhone 5. Dakle, riječ je o do 10 sati 3G razgovora, 10 sati surfanja putem Wi-Fi ili do 250 sati u stand by režimu rada. Dok iPhone 5c zadržava već postojeću kamericu, model 5s ide na nešto novije. Odlučili su koristiti veći senzor s pikselima veličine 1.5 mikrona. 8-megapiskelna kamerica uz novu f/2.2 optiku koristi i dvobojnu bljeskalicu kojom je navodno moguće postići više od 1000 različitih nijansi boje kako bi balans bijele bio što bolji u svakom trenutku.

Apple napominje i kako je moguće okidati slike u 10fps držanjem okidača, a A7 čip ih analizira u stvarnom vremenu i instantno prezentira onu za koju smatra da je ispala najbolja. Podatak iz glasina da će iPhone 5s moći snimati 1080p video pri 120 sličica u sekundi se pokazao netočnim, ali je to moguće u razlučivosti od 720p. Za primjere fotografija, Apple je predstavio i 28-megapikselnu panoramu, uz napomenu da je za svaki kadar iPhone posebno i automatski podesio ekspoziciju.

Apple se na novom modelu iPhonea (5s) odlučio posvetiti i “sigurnosnom aspektu”. Da, baš kako su glasine i sugerirale, novi iPhone ima integriran Touch ID kapacitivni senzor, tanak svega 170 mikrona i razlučivosti 500ppi. Za otključavanje uređaja bit će dovoljno dotaknuti dugme, a senzor će biti moguće iskoristiti i za iTunes kupovine (uz mogućnost korištenja više otisaka odjednom).

Cookovim riječima, ovaj mjesec se naporno radi na dovršavanju iOS 7, a očekuje se i isporuka 700-milijuntog iOS uređaja. “Prije samo tri mjeseca smo otkrili iOS7, a ne možemo biti oduševljeniji povratnim informacijama koje smo dobili”, rekao je Craig Federighi prigodom ponavljanja (ukupno 200) stvari koje krase novu verziju Appleove mobilne platforme. iOS 7 stiže 18. rujna, a podržava iPhone 4 i novije, iPad 2 i novije.

Što se ekosustava tiče, Apple je udario agresivno. Keynote, Pages, Numbers, iPhoto i iMovie aplikacije će stići besplatno sa svakim novim iOS uređajem. Prednarudžbe će biti moguće odraditi 13. rujna za model iPhone 5c, a 20. rujna će oba modela biti dostupna u SAD-u, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Singapuru i Britaniji. Do prosinca tekuće godine, uređaji bi trebali postati dostupni u 100 zemalja na više od 270 mobilnih operatera.

Izvor: Gadgeterija.net

iphone-5c-kucistaiphone-5s-kamericaiphone-5s