Apple predstavio iPhone 4S

iphone_4sApple je večeras predstavio iPhone 4S. Izvana, iPhone 4S identičan je iPhoneu 4, no iznutra je poprilično promijenjen. Novi iPhone ima dvojezgreni A5 procesor s dvojezgrenom grafikom koja je, rečeno je tijekom predstavljanja, čak sedam puta brža od one na iPhoneu 4. Podržan je HSDPA protokol prijenosa podataka brzinama do 14,4 Mbpsa (iPhone 4 je podržava HSDPA do 7,2 Mbpsa).

iPhone 4S dolazi i s posve novim fotoaparatom koji sada ima rezoulciju od 8 megapiksela. Fotoaparat je poboljšan između ostalog i stoga što je na Flickru broj fotografija učinjenih iPhoneom pretekao količinu fotki učinjenih “običinim” digitalnim fotoapratima. Blenda mu se otvara na F2.4, ima leću sastavljenu od pet elemenata i donosi 30% bolju oštrinu i živost boja. Podržava snimanje HD videa u rezoluciji 1080p.
Tu je i nešto što se zove Siri, sustav inteligentnog prepoznavanja govora zahvaljujući kojem će iPhone 4S moći dati odgovore na konkretna postavljena pitanja (na engleskom, francuskom i njemačkom), poput “kakvo će sutra biti vrijeme?”, “koliko je sada sati u Parizu?”, “Kako da dođem do te-i-te lokacije?”, “Gdje je najbliži talijanski restoran?” i slično… Siri uz to i prima naredbe, poput “podsjeti me da sutra u 5 poslijepodne nazovem prijatelja”.
iPhone 4S dolazi s iOS-om 5. Objavljeno je kako će iOS 5 biti dostupan za download 12. listopada, korisnicima iPada, iPhonea i iPoda Touch. Jedna od novih mogućnosti je pronalaženje prijatelja koji su odlučili privremeno objaviti svoju trenutačnu lokaciju – slično onome što nudi Google Latitude. Usluga iCluod spojena je s aplikacijom za fotografiranje, a tu je i aplikacija Cards za slanje “običnih” papirantih razglednica s fotografijom koju učinite s uređajem.
Objavljene su i cijene. iPhone 4S će stajati 199 USD (16 GB), 299 USD (32 GB) te 399 (64 GB). Spuštena je cijena iPhonea 4 s 8 GB memorije na 99 USD, dok će se iPhone 3GS s 8 GB memorije moći nabaviti besplato u SAD-u, uz ugovor kod operatera. iPhone 4S bit će dostupan od 14. listopada u SAD-u, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu, a od 28. listopada u još petnaestak zemalja među kojima nije i Hrvatska. Ipak, objavljeno je da će se na tržištima gdje se i sada prodaje iPhone, pa tako i u Hrvatskoj, iPhone 4S moći kupiti u prosincu.

iPod nano imat će također nižu cijenu. Verzija od 8 GB sada će koštati u SAD-u 149 USD, a verzija od 16 GB imat će cijenu od 179 USD. To je spuštanje cijene od 20, odnosno 30 dolara. i iPodu Touch pada cijena. 8 GB će stajati 199 USD, 32 GB verzija će imati cijenu od 299 USD, a verzija od od 64 GB 399 USD.

Tim Cook, CEO Applea, objavio je kako je u tekućoj godini prodano 23% više Macova nego lani. PC-ji su u istom razdoblju zabilježili rast od 4%. Appleova računala time su se popela na 23% sveukupnog tržišnog udjela osobnih računala. S iPodom, pak, Apple drži čak 78% tržišta prijenosnih glazbenih playera. U zadnjih je 12 mjeseci prodano čak 45 milijuna iPoda.

Apple je do sada isplatio 3 milijarde dolara deveoperima aplikacija koji su svoj softver plasirali kroz App Store, a do sada je prodano 250 milijuna uređaja s iOS-om.