Apple na 1. mjestu

SmatphoneApple i Samsung u drugom su kvartalu 2011. godine s trona svrgnuli dugogodišnjeg lidera globalnog tržišta pametnih telefona.
Nokia je pala na treće mjesto! Apple je u drugom kvartalu osvojio 18,5 posto, dok Samsung trenutno drži 17,5 posto globalnog tržišta, piše Profitiraj.hr.

Prema analizama tvrtke Strategy Analytics Nokia je svoj tržišni udio u drugom kvartalu ove godine ‘uspjela’ srušiti s dominantnih 38,1 posto, koliko je imala u istom kvartalu prošle godine, na svega 15,2 posto. Katastrofalan je to rezultat za finskog diva, nekada nedodirljivog proizvođača pametnih telefona.
Najveći zamah ostvario je Samsung, koji između ostaloga raste i na krilima Googleovog Androida, najpopularnijeg svjetskog mobilnog operativnog sustava. Samsung je u drugom kvartalu, s obzirom na proteklu godinu uspio povećati svoj tržišni udio sa svega 5 posto, na impresivnih 17,5 posto.
Apple i Samsung izbili su na čelo, Nokia im gleda u leđa i u trećem kvartalu, usprkos suradnji s Microsoftom neće igrati važniju ulogu u borbi za tron, dok bi između Applea i Samsunga mogao izbiti pravi tržišni rat. Samsung raste po nevjerojatnoj stopi i ozbiljno prijeti Appleu, a dvije će se kompanije ‘družiti’ i po sudovima zbog brojnih tužbi podignutih s obje strane. Osim toga, Samsung je i jedan od Appleovih dobavljača različitih materijala od kojih se izrađuju iPad i iPhone.