Anto Rajković Tunja – nogometni virtuoz iz Viteza od koga su strahovali napadači u Engleskoj

Nakon početne uspješne sezone Džemala Hadžiabdića u velškom velikanu Swansea City-u, menadžer kluba John Toschack se ponovno okrenuo Jugoslaviji kako bi potpisao još jednog igrača.

Ovaj put se radilo o Vitežaninu Anti Rajkoviću. Anto Rajković je postao drugo jugoslavensko pojačanje Swansea u samo 5 mjeseci.

U vrijeme transfera, od 100 000 funti, Anto Rajković je bio dokazan međunarodni igrač, odigravši nekoliko utakmica za reprezentaciju tadašnje SFRJ, od kojih je prva bila protiv Brazila u Belo Horizonte-u 1978. godine.
Rajković je imao imidž braniča starog kova. Pored toga što je predstavljao nesavladivu prepreku za suparničke napadače, Rajković je bio poznat i po pregledu igre te vrhunskoj kontroli lopte nekarakteristično dobroj za njegovu visinu.

Prvu utakmicu za popularne labudove odigrao je protiv Bristol City-a u ožujku 1981. godine, gdje je i ozlijedio koljeno. Nakon toga je odigrao samo jednu utakmicu do kraja sezone.

Premda je njegova karijera u Britaniji naizgled krenula loše, njegova sljedeća, prva puna sezona, bila je jedan od najvećih uspjeha kako za njega tako i za klub. Velšani su po prvi puta u svojoj dugoj povijesti promovirani u prvu diviziju (današnja engleska Premier liga). Zajedno s kapetanom Colinom Irwinom formirao je tandem koji je odveo klub do šeste pozicije na tabeli, koja je i dan danas najviša pozicija kluba iz Swansea-a.

Da li ste znali? Menadžeri engleskih prvoligaških klubova izabrali su na kraju sezone  1981./1982 Antu Rajkovića za najboljeg obranbenog igrača sezone!

Osim što je bio dobar tehničar, bio je uvijek i fizički spreman, te se savršeno uklopio u nogomet na otoku. Anto popularni „Tunja“ je za kratko vrijeme stekao reputaciju braniča o kojem su protivnički napadači pričali.

Zbog financijskih problema Velškog velikana, te relegacije u sljedećoj sezoni, Rajković se vraća kući, gdje igra za FK Sarajevo. No ponovo se vraća u Wales gdje je odigrao još tri utakmice. Rajković se još jednom vratio u Swansea 2006. godine, 25 godina od prve promocije kluba u najviši rang natjecanja, gdje je izuzetno srdačno dočekan od strane domaćih navijača.

Prethodni članakU Vitezu održana 13. sjednica Županijskog odbora HDZ BIH ŽSB
Sljedeći članakFOTO: U Ljubuškom predstavljena knjiga “Ljudi i vrijeme” Zvonimira Čilića