Analiza će otkriti razloge samoubojstava. U SBŽ prošle godine ruku na sebe diglo 69 ljudi

Veliki broj samoubojstava i tragičnih slučajeva koji su imali smrtni ishod zabrinuli su brojne građane Bosne i Hercegovine, posebno jer su se svi ti slučajevi dogodili u veoma kratkom periodu. Alarmantan podatak dolazi iz općine Tešanj, gdje je od početka ove godine čak osam građana diglo ruku na sebe.

Posljednji slučaj dogodio se u utorak, u naselju Trepče, kada je 31-godišnja žena samoubijstvo izvršila skokom u bunar. Zbog čega se odlučila na ovaj korak, nije poznato. Nakon ovog slučaja na Facebook profilu oglasio se i načelnik Tešnja Suad Huskić.

“Da je jedno, bilo bi previše. Žao mi je naših sugrađana i njihovih obitelji! Očito se srećemo s teretima bolne prošlosti i teške sadašnjosti. Društvo i sustav su “oboljeli”, posljedice su iz dana u dan sve veće i sve teže“, napisao je Huskić.

U izjavi za „Avaz“ rekao je da su već održani sastanci s policijom i centrom za socijalni rad.

“Razmotrit ćemo sve slučajeve, analizirati, a potom s nadležnim institucijama vidjeti kako možemo pomoći i reagirati. Već u prvoj analizi se vidi da je lani bilo oko 400 samoubojstava u cijeloj BiH. Nažalost, sada smo u situaciji da moramo raditi poređenja, vidjeti šta se dešava u Tešnju”, rekao je Huskić.

U Tuzlanskoj županiji prošle su godine crne statistike zabilježile čak 47 samoubojstava, u Tuzli 14, Lukavcu 11, Gradačcu devet, Gračanici i Kalesiji po tri…

Posljednje samoubojstvo počinila je 19-godišnja djevojka, koja je u smrt skočila sa 22. sprata hotela „Mellain“ u Tuzli.

Najčešći način počinjenja samoubojstva je vješanjem, čak 32 slučaja, pucanjem iz vatrenog oružja (6), skokom s visine (4) te trovanjem otrovnim sredstvima, utapanjem u vodi, klanjem, samospaljivanjem i nanošenjem povreda oštrim predmetom.

Stručnjaci upozoravaju da motivi za samoubojstvo mogu biti nedavne smrti bliskih osoba, razvod, gubitak samopoštovanja…

Brojke
218 samoubistava lani je izvršeno u FBiH
47 u Tuzlanskoj županiji
69 u Srednjobosanskoj
35 u Zeničko-dobojskoj
26 u Hercegovačko-neretvanskoj