Američki znanstvenici proučavaju savski abonos

Predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić primio je skupinu američkih znanstvenika s Cornell Universitu iz New Yorka koji već treći put dolaze u Orašje da bi izučavajući abonos doznali više o klimatskim promjenama u prošlosti.

U razgovorima su sudjelovali američki prof. Thomasz Wazny sa suradnicima, ministar u Vladi Mato Brašnić te Hrvoje Benković, koji je i pokrenuo priču o abonosu, pronalascima primjeraka starog hrasta koji datira i do 8 000 godina u prošlost.

“Abonos drvo govori o povijesti jednog kraja, ali i o klimi. Istraživanjem koje se provodi na lokacijama u Posavini, jedinim u Europi te vrste, rješavamo otvorena pitanje vezana za klimu. U Orašju radimo nešto svjetskih razmjera vrlo korisno za arheologiju i općenito za znanost. Kad datiramo našu povijest, uvijek je pitanje kako to precizno možemo učiniti. Zbog vrijednih nalaza u Posavini, koji će poslužiti u istraživačkom radu vezanom za izučavanje klime u posljednjih 10 000 g., radit će se procjena o tome kakva nas klima očekuje u budućnosti”, kazao je prof. Wazny.

Koliko je Bosanska posavina iznimno područje za istraživanja govori podatak da je za svega dva dana istraživanja u Orašju pronađeno čak 32 uzorka abonosa, a za dvije godine u cijeloj Europi pronađeno tek nekoliko uzoraka.

Abonos ili  eban, fosilni je hrast lužnjak starosti od 2 do 8 tisuća godina, koji je kao živo stablo na obalama Save rastao još u kameno doba da bi, nakon što bi ga rijeka Sava potkopala, završavao u riječnom mulju.

Zahvaljujući procesu prirodne mumifikacije, debla hrasta savršeno su se očuvala i započela dugotrajnu transformaciju na putu svog sazrijevanja u abonos.