Amerikanci Lagumdžiju sve više gledaju kao dio problema, a ne rješenja

Međunarodna zajednica gubi strpljenje sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a, i sve ga više vidi kao dio problema, a ne rješenja u BiH, saznaju “Nezavisne” iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Veoma značajan izvor iz diplomatskih krugova u Sarajevu je “Nezavisnim” otkrio da je Lagumdžija već oko mjesec dana “na ratnoj nozi” s američkim diplomatama i političarima.

“Moram reći da raste nestrpljenje zbog toga kako stvari idu zbog njegove tvrdoglavosti”, rekao je ovaj izvor ukazujući na nepopustljivost SDP-a u vezi s formiranjem vlasti na državnoj razini. Ovaj izvor, ipak, nije želio ništa reći je li na Lagumdžiju vršen izravan pritisak.

Međutim, dobro obaviješteni izvor Nezavisnih novina iz Washiingtona kaže da je ovo točno, ali da Amerikanci za sada ne vrše aktivan pritisak na Lagumdžiju, iako je istina da su odnosi zahladili.

“Pritiska nema jer su svjesni da bi u izravnoj konfrontaciji s Lagumdžijom izazvali krizu u FBiH, ali oni to ne žele. Zbog toga je njihov odnos prilično čudan i na distanci”, rekao je ovaj izvor.

Naime, kako je objasnio, postoje tri razloga za zahlađenje odnosa. Kao prvo, Lagumdžija je prije otprilike pet tjedana obećao Amerikancima da će odstupiti od ranijeg stava da traži poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jedno ministarsko mjesto za Hrvata iz redova “platformaša”, i obećao da će pristati da to mjesto ustupi neovisnom kandidatu ili “trećoj” stranci, odnosno “bilo kome tko nije iz HDZ-ova”.

“On je slagao, jer je kasnije odustao od toga, navodno, zato jer nije uspio dobiti podršku da bude izvršen pritisak na Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a, da odustane od ministarstva vanjskih poslove jer je to mjesto vidio za sebe. To njegovo odustajanje je strašno naljutilo Amerikance”, rekao je ovaj izvor.

Drugi razlog je, kako ističe, nepotizam i čišćenje institucija i javnih poduzeća od kadrova nelojalnih SDP-u. Na naše pitanje zašto bi to smetalo Amerikancima, izvor je rekao da veliki dio podrške Lagumdžiji u SAD dolazi od nevladinog sektora i demokrata u američkom Kongresu.
“I kod jednih i kod drugih podršku je stekao na priči o antikorupciji i zalaganju za vladavinu zakona, a to nije ispoštovao i kongresmeni su vidjeli da bi im podrška takvom političaru mogla donijeti negativne poene kod kuće”, rekao je izvor  banjalučkog lista i dodao da se zbog toga od njega polako distanciraju.

Treći razlog je, kako navodi, što se Lagumdžija odlučio “osvetiti” Amerikancima tako što je dirnuo i u kadrove opozicionih stranaka s kojima Amerikanci računaju da mogu doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH kako bi BiH što prije nastavila integracije u NATO.  Ali, s obzirom na to da Amerikanci žele vidjeti BiH što prije u NATO-u, ne odgovara im nastavak krize, i zbog toga, kako kaže izvor Nezavisnih, ne žele Lagumdžiju kao neprijatelja.

“Ali jasno je i Lagumdžiji da je dugoročno gledano gubitnik ako nastavi sa ovakvom politikom, jer gubi podršku koja mu je potrebna, a ujedno pokazuje da je političar koji se ni po čemu ne razlikuje od drugih političara u BiH koje Amerikanci posebno ne vole, a u Lagumdžiji su vidjeli alternativu”, zaključio je izvor.