Amer Halep suspendirani član IO NF/S BiH: Vjerujem u istražne organe BiH, zato sam i podnio prijavu

Bivši član IO NS BiH Amer Halep ranije je upozoravao na nezakonite radnje u organima krovnog nogometnog saveza zbog čega je na kraju dobio suspenziju i zabanu obavljanja aktivnosti u nogometu u trajanju od šest mjeseci. Najnovije istražne aktivnosti SIPA-e u N/FS BiH nisu iznenadile Halepa, jer je kako kaže to nakon njegove i još par anonimnih krivičnih prijava protiv čelnika saveza to i očekivao.

– Ja sam kako sam i najavio zbog nezakonitih radnji u NSBiH podnio krivične prijave Tužilaštvima BiH i Kantona Sarajevo protiv predsjednika Elvedina Begića i generalnog sekretara Jasmina Bakovića , nakon što nisu ništa poduzeli da to spriječe i zaustave. Čak naprotiv namontirali su mi suspenziju i nastavili vršiti pritisak na mene na sve moguće načine, čak i putem lokalnih političara. Poslije sam putem SMS-a dobivao anonimne prijeteće poruke i kletve meni i mojoj porodici, što me nije ostavilo ravnodušnim zbog čega sam zatražio i ljekarsku pomoć. Uz mene su bili članovi IO Ibrahim Adilagić iz Cazina i Senad Islam iz Goražda, koji su takođe dobili prijetnje. Čak mi je predsjednik Begić rekao kako će Islama „srediti sarajevsko podzemlje“. Ipak nisam se uplašio jer vjerujem u istražne organe BiH, inače ne bih podnio krivičnu prijavu., kaže Halep.

Sve je počelo nezakonitom organizacijom odlaska na utakmicu Argentina-BiH u Sent Luisu, pa čak i ranije. Prema njegovim navodima  svi troškovi su bili preglomazno prikazivani, bez ikakvog objašnjenja na Izvršnom odboru.

– Mnogo je nezakonitih radnji urađeno počev od potpisivanja štetnih sponzorskih ugovora, prikazivanja lažnih troškova putovanja, do fakturisanja i do tri puta većeg iznosa pojedinih finansijskih stavki. Baković je bio dužan svaki mjesec prezentirati finansijski izvještaj IO-u, što nije urađeno nikad, a on i predsjednik Begić su ugovore potpisivali bez znanja ostalih članova IO-a. Tako je samo odlazak na utakmicu protiv Argentine koštao preko deset hiljada KM po osobi, a IO-u je rečeno da sve troškove snosi organizator utakmice. Isto tako naplaćeni su troškovi povratka reprezentacije sa priprema iz SAD u BiH, te potom odlazak u Brazil, a svi znaju da se reprezentacija tada nije vraćala u BiH nego je sa priprema direktno otišla na SP., navodi Halep.

Halep je istakao bahato i samovoljno ponašanje predsjednika Begića koji se nije obazirao na bilo kakve sugestije, nego je naprotiv sve radio bez konsultacija čak i sa najuglednim članovima IO-a.

–  Begić mi je rekao da on ni u svojoj firmi nikoga ne konsultuje za potpisivanje ugovora i troškova, pa zašto bi u savezu. Ja sam u ovaj projekat ušao prije svega zbog legendi bh. nogometa Ivice Osima, Faruka Hadžibegića, Duška Bajevića i drugih i čvrsto vjerovao da će sve biti ispravno. Međutim kada sam i njima pokušao ukazati na ove nezakonite radnje stekao sam utisak da su oni bili izolovani iz svega, kao da se jednostavno nisu ništa pitali. To me jako razočaralo i jedina mi je želja da sve izađe na vidjelo kako bih doživio satisfakciju u svojoj borbi za istinu. Kada sam sagledao ove nezakonitosti čelnih ljudi sadašnjeg saveza, oni su svjesno uradili mnogo više kriminala od Ušanovića i tadašnjeg rukovodstva., rekao je Halep.