Amel Tuka: Tko me želi pobijediti, morat će dati više od sto posto sebe

bh. atletičar spremno dočekuje najveći izazov u svojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri.

Na Svjetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Pekingu danas će u finalnoj utrci na 800 metara nastupiti trenutačno najuspješniji bh. atletičar Amel Tuka koji je još jednom potvrdio svoju izuzetnu ovogodišnju formu i stvorio uvjete da se nadamo mogućem osvajanju jedne od medalja.

Što se možemo nadati u finalnoj utrci prvenstva pitali su iz Većernjaka Amela Tuku dok se spremao na počinak u pekinškom hotelu?

Ispunio sam svoj cilj, želio sam taj finale. U subotu mi je prva utrka bila malo nervozna, osjećao sam pritisak, ali sam zato bio rasterećen u polufinalu u kojem nisam dao sve od sebe i ostalo je još snage, ako Bog da, za finale. Pobijedit će onaj kome je ostalo snage nakon ovih kvalifikacija, svi smo mi spremni, ovo je 8 najboljih na svijetu tako da se nikoga ne smije podcijeniti, rekao je Tuka.

Ima li Amel dovoljno snage i u finalu se nositi s konkurencijom?

Ja ne razmišljam o tome i oni su morali dati sve od sebe. Svaka je utrka taktička i ostavlja male posljedice na natjecatelja, imamo dva dana za odmor, dat ću sve od sebe i potruditi ću se ponovno obradovati svoje ljude. Najvažnije mi je, bez obzira koji plasman ostavim, da imam podršku od svojih prijatelja i sugrađana, ističe Tuka.

Ljubitelji sporta u BiH su na nogama, u Zenici i Kaknju će se organizirati javno gledanje SP-a i finale će dići BiH na noge?

Meni je to veliki motiv, jer i ovo sve što radim, radim za svoju zemlju. Želim ostaviti dobar utisak i da svoju zemlju predstavim najbolje što mogu, kazao je Amel Tuka za portal Vecernji.ba.

Njegova skromnost kazuje i koliko čvrsto stoji na nogama.

I prije sam govorio da treba biti umjeren u svemu, ja znam da još trebam treninga i staža za velika natjecanja. Očekuju me i dalje velike trke, tako da kako god bude u finalu ja sam zadovoljan. Drago mi je da su i ljudi zadovoljni, jer u atletici ne može ništa preko noći i nije lako osvojiti medalju. Znam da će biti teško u finalu, ali ko god želi da me pobijedi morat će dati više od sto posto od sebe, eto to je sport i uspjeh, kazao je sjajni Kakanjac Amel Tuka, koji trči danas svoju finalnu utrku na SP-u u Pekingu.

Finalna utrka Svjetskog prvenstva na 800 metara na rasporedu je danas u 14:55 sati.