Alojz Mlakić: UP Vitez nema mrlje, radimo za dobrobit zajednice

Udruga poslodavaca Vitez jedna je od uspješnijih udruga u BiH. Oko 60 članova zapošljava 70% ukupno zaposlenih u općini Vitez i oni su pozitivna snaga ove općine. Gospodarstvo Viteza okrenuto je i proizvodnji i trgovini, a kako stvari funkcioniraju ispričao nam je čelni čovjek ove udruge, ujedno i kandidat za Osobu godine u izboru Večernjakova pečata, Alojz Mlakić.

Udruga poslodavaca Vitez djeluje od 1993. godine. Koje su tajne uspjeha, ali i opstanka jedne takve poduzetničke zajednice?

Alojz Mlakić: UP Vitez djeluje više od dvadeset godina. Prvobitan cilj je bio da se resursi objedine radi lakšeg djelovanja na tržištu kapitala. Međusobna razmjena informacija unutar udruge sigurno doprinosi jačoj poslovnoj povezanosti i boljoj iskoristivosti kapaciteta. Ta iskrenost i stalna komunikacija održale su udrugu aktivnom i nakon toliko godina bez ijedne mrlje u svom radu.

Koliko članova ima udruga i koliko ima zaposlenih kada se sve tvrtke objedine?

Alojz Mlakić: Udruga tijekom cijelog postojanja ima oko 60 članova koji zapošljavaju i pokrivaju oko 70 % zaposlenih u općini Vitez.

I Vi sami ste uspješan poduzetnik, bavite se i proizvodnjom. Koliko proizvodnja danas znači za viteško gospodarstvo?

Alojz Mlakić: Vitez je prije devedesetih bio isključivo vezan za proizvodnju i moram napomenuti vrlo uspješan i perspektivan gradić. Posljednjih dvadesetak godina primat je preuzela trgovina. Moje osobno mišljenje je da se u trgovini brže okreće novac, lakše ju je pokrenuti i mnogo manje košta radno mjesto djelatnika nego u proizvodnji. Proizvodnja traži više ulaganja, sporiji je obrt, ali zbog tog je dugoročno sigurnija i, moram napomenuti, jedino se u proizvodnji dobije nova uvećana vrijednost. Dodatna prednost proizvodnje je što su vrlo male oscilacije u radu, pa sve više gospodarstvenika koji se inače bave trgovinom proširuju djelatnost i u proizvodnju, kako bi zaposlili djelatnike kad se smanji sezona trgovine.

Koje je projekte Udruga poslodavaca Vitez radila tijekom proteklog razdoblja?

Alojz Mlakić: UP Vitez radi dosta malih projekata u kojim redovito sudjeluje barem 5-6 članova i to su namjenski projekti, uglavnom vezani samo za te članove, bilo da se radi o poslovnom poduhvatu, sajmu ili nekoj sportskoj ili kulturnoj potpori. Svake godine za svoje sugrađane Udruga poslodavaca Vitez organizira „Božićni koncert“, a redoviti gosti u Vitezu budu vrhunski izvođači (ansambli, klape, orkestri) iz BiH i iz Hrvatske. Često smo pokrovitelji kulturnih i sportskih manifestacija, tiskanja i predstavljanja knjiga (u siječnju smo bili pokrovitelji masovno posjećenog predstavljanja knjige povijesnog značenja „Bijeli put – pobjeda dobra u ratu“, autora dr. Slobodana Langa). Redovito podržavamo i aktivno sudjelujemo u svim humanitarnim akcijama, pa tako i u dvije velike, u svibnju i lipnju prošle godine i u siječnju ove godine. A radilo se o akcijama pomoći poplavljenima u Posavini, a u posljednjoj „Darujmo im dom“, i u suradnji s Večernjakom i Franjevačkim samostanom u Tuzli.

Kakva je suradnja s predstavnicima općinskih, ali i viših razina vlasti?

Alojz Mlakić: Suradnja s tijelima javne uprave u Općini Vitez je dobra, međutim smatram da se treba još poboljšati . Brzi tempo kojim ide gospodarstvo traži daleko bolju i aktivniju suradnju. Zbog tog sam predložio da se oformi gospodarsko tijelo koje bi činilo predstavnici iz općine i istaknuti gospodarstvenici, a sve u cilju bolje suradnje, razmjene mišljenja i što je najvažnije, bržeg djelovanja na terenu. To bi doprinijelo kvalitetnijem osmišljavanju projekata s kvalitetnim planom realizacije, a sve to u cilju boljeg i kvalitetnijeg zapošljavanja nezaposlenih. S višim razinama vlasti UP Vitez ima dobru komunikaciju.

Udruga je prošle godine ponudila i 50 tisuća KM za informacije o ubojstvu uspješnog poduzetnika Joze Kafadara. Je li bilo nekih informacija koje mogu pomoći u razrješavanju slučaja?

Alojz Mlakić: Samo pokretanje inicijative da se raspiše nagrada da bi se došlo do dodatnih informacija o ubojstvu našeg istaknutog dugogodišnjeg člana je dala određeni rezultat na terenu, a dodatno je pokazalo zajedništvo i spremnost svih članova UP Vitez da se pomogne i dadne puna potpora svakom svom članu. Nemamo saznanja da se dogodilo nešto presudno u ovom slučaju, ali mi smo tu i ustrajat ćemo dok god se nešto ne riješi.

Za kraj, Vaša poruka gospodarstvenicima u BiH?

Alojz Mlakić: Poruka je vrlo jednostavna, a to je: gradimo zajedništvo, promovirajmo jedni druge, surađujmo jedni s drugima, jer to se uvijek višestruko isplati i vrati.

Željko Andrijanić / Večernji list