Albanac u BiH pokušao unijeti 22 kilograma marihuane

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje, u suradnji s pripadnicima Granične policije BiH, otkrili su na graničnom prijelazu Deleuša pokušaj krijumčarenja oko 22 kilograma marihuane.

Drogu je pokušao preko graničnog prijelaza prokrijumčariti albanski državljanin.

Jutros oko tri sata na graničnom prijelazu Ivanica, između BiH i Republike Hrvatske, pojavio se Renault Scenic registarskih oznaka Republike Albanije.

U vozilu se nalazilo troje putnika, a automobilom je upravljao K. F. (30). Na osnovu izraženih sumnji pregledom vozila uočene su prepravke na dijelu poda iza vozačevog sjedišta, a radilo se o izrezanom podu ispod patosnica dimenzija 50×40 centimetara, koji je naknadno spajan silikonskom masom.

Budući da na graničnom prijelazu Ivanica nije postojala specijalistička oprema za detaljan pregled vozila, u pratnji je upućeno na granični prijelaz Deleuša. Na ovom graničnom prijelazu je izvršen detaljan pregled vozila upotrebom specijalističke opreme “Buster i Endoscope”, koju je UIO i Graničnoj policiji BiH donirala vlada SAD putem programa EXBS.

U spornom dijelu vozila uočeni su paketići umotani u prozirnu foliju. Daljnji rad na slučaju preuzeli su inspektori Granične policije BiH koji su iz vozila izvukli marihuanu.