Alarmantno upozorenje penzionera: Ako nam ne povećate penzije, izlazimo na ulicu!

Bez marke u džepu mnogi penzioneri dočekali su isplatu penzija za juni.Činjenica da već nekoliko mjeseci podjela novca za 409.698 penzionera u Federaciji BiH počinje 5. u mjesecu i da traje tri dana, bez ranijih kašnjenja od dvije-tri sedmice, nije umanjila nezadovoljstvo penzionera. Većina njih s kojima smo razgovarali kaže da od crkavice koju dobiju ne mogu živjeti. Oni spadaju u onih 80 posto koji primaju najnižu penziju od 326,17 maraka.

– Žalosno je da nam penzije nekoliko godina nisu povećane ni za marku, a sve je poskupjelo. Mi od onoga što smo cijeli život odvajali svaki mjesec imamo toliko da kupimo lijekove, platimo račune, da dnevno dajemo po marku za hljeb, a o mesu i o nekoj bogatoj večeri ili ručku možemo samo sanjati – kazao nam je Ramiz Vrebac.
Dodaje da već deset godina sa suprugom nije otišao na more.

Kako sada stvari stoje, neće još zadugo. Jer, kako nam je rekao Mehmedalija Rapa, predsjednik Federalnog saveza penzionera, od povećanja penzija u avgustu, što je bio zahtjev predstavnika najstarije populacije, nema ništa.
Podsjetio je, naime, da je Vlada, s premijerom Fadilom Novlićem (SDA) na čelu, bila dužna izjasniti se do 30. juna o zahtjevima penzionera, ali da do danas nema nikakvih obećanja da će im se izaći ususret.
– Tražili smo da nam se odgovori do 30. juna, ali iz Vlade ni glasa. Između ostalog, tražili smo da se povećaju primanja onima koji su otišli u penziju prije 31. jula 1998. U neformalnim razgovorima rečeno nam je da će taj zahtjev biti ugrađen u zakon, ali on, sudeći prema svemu, neće biti donesen do kraja godine. No, nikakve pismene potvrde nemamo. A nema ni zakona, pa nema ni povećanja penzija. Dakle, nemamo nikakvih obećanja da će penzije u ovoj godini biti povećane – kazao je Rapa.
Najavio je da će Savez penzionera 25. jula održati sjednicu na kojoj će se razgovarati o protestima. A oni su već sada sve izvjesniji.

– Na toj sjednici od svih predstavnika udruženja penzionera na nižim nivoima tražit ćemo da kažu hoćemo li organizirati proteste i šta nam je dalje raditi. Jer, mi više nemamo strpljenja – kazao je Rapa.

Kipte od bijesa
Dodao je da iz Vlade FBiH imaju samo naznake da će neki od zahtjeva biti riješeni, ali da za to treba vremena, kojeg penzioneri više nemaju.
– Premijer nam je rekao da će se Zavod PIO postepeno stabilizirati, što je bio jedan od zahtjeva, i to prodajom imovine, boljom naplatom doprinosa – naveo je on.

No, o najbitnijem zahtjevu, o povećanju penzija, zvanično ni riječi. Zato penzioneri na ovim vrućinama kipte od bijesa i prijete masovnim protestima.
Brojke
409.698 penzionera u FBiH
326,17 KM najniža penzija koju prima 80 posto ove populacije

 

(Izvor:avaz.ba)

Prethodni članakVijeće ministara BiH proglasilo 11. juli Danom žalosti u BiH
Sljedeći članakNovi Travnik: Moto susreti od 14. do 16. srpnja