Alarmantno u Kiseljaku: Rijeke se izlile iz korita, obustavljen promet, u opasnosti i kuće

Na magistralnom putu Kiseljak-Busovača, u mjestu Jehovac, došlo je do izlijevanja vode na put, zbog čega je obustavljen promet za putnička vozila.

Intenzivne oborine tijekom noći i ovog jutra prouzrokovale su probleme u prometu zbog plavljenja pojedinih prometnica.Stanje u općini Kiseljak je trenutno najalarmantnije, jer voda približila kućama.Došlo je do izlijevanja rijeka Fojnica, Lepenica i potoka Mlave u mjestima Gromljak, Jehovac, Potkraj te u centru Kiseljaka, uglavnom na prometnice. Na magistralnom putu Kiseljak-Busovača, u mjestu Jehovac, došlo je do izlijevanja vode na put, zbog čega je obustavljen promet za putnička vozila. Teretna vozila i autobusi mogu prolaziti, ali otežano – kazali su za “Avaz” iz operativnog centra Civilne zaštite Kantona Središnja Bosna.Naglasili su da se rijeka Fojnica u istoimenoj općini izlila iz korita u mjestima Pločari, Polja, Ščitovo, Gojevići, Ostružnica.

– Poljoprviredna zemljišta i pomoćni objekti su trenutno ugroženi, odnosno djelomično poplavljeni. U jutarnjim satima, od 5, bio je veći nivo vodotoka. Oborine su trenutno oslabile. Radi se na čišćenju propusta. Ekipe su na terenu, pregledavaju kritična mjesta, posebno mostove. Kasnije ćemo imati detaljnije informacije – kazali su iz Civilne zaštite KSB.

(avaz.ba)