Ako se dokaže udruženi zločinački pothvat, sudit će se i Dževadu Mlaći

Pred Sudom BiH za danas je zakazano izricanje presude Nisvetu Gasalu, bivšem upravitelju logora „Stadion“ u Bugojnu, Musajbu Kukavici, njegovu zamjeniku i Senadu Dautoviću, zapovjedniku Stanice javne sigurnosti u Bugojnu.

Izricanjem nepravomoćne presude završava troipolgodišnji proces tijekom kojega je sudskom vijeću kojim predsjedava sudac Davorin Jukić, prezentirano preko 420 materijalnih dokaza koji Gasala, Kukavicu i Dautovića terete za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio protjerati Hrvate iz Bugojna. Tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata u svojoj je završnoj riječi ispisanoj na 130 stranica kucanog teksta iznijela Slavica Terzić, tužiteljica u ovom predmetu.

Uoči izricanja presude, tužiteljica Terzić kazala nam je kako očekuje da će Vijeće prihvatiti njezinu tezu iz završne riječi jer kaže, potkrijepila ju je nepobitnim dokazima od kojih je bez sumnje najvažniji dnevnik Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna.

„Zaista se nadam da će Vijeće potvrditi moju tezu o postojanju udruženog zločinačkog pohvata, jer ako takav plan nije postojao u Bugojnu, ja ne znam gdje je?“, izjavila je za naš list tužiteljica Terzić.

Prihvaćanje teze o postojanju udruženog zločinačkog pothvata jedina je prihvatljiva opcija i za hrvatske stradalnike Bugojna.

„Smatram da je u dokaznom postupku nepobitno utvrđeno da su u Bugojnu postojali logori, a ne sabirni centri za Hrvate, te da je Stadion bio najgori logor u BiH. Također, smatram da je dokazano da su ti logori bili dio udruženog zločinačkog pothvata te da bi sudsko vijeće moralo to prihvatiti jer o tomu ovisi nastavak procesa za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna, odnosno procesuiranje prvih u lancu odgovornosti. Svaka druga mogućnost za nas koji smo preživjeli strahote je neprihvatljiva“, kaže Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

VL / HB.org