Akcijom SIPA-e razbijen međunarodni lanac krijumćarenja narkotika

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode šest osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštenog prometa drogama u vezi s organiziranim kriminalom – priopćila je novinarima u sjedištu SIPA-e glasnogovornica ove institucije Kristina Jozić.

Ona je navela da je akcija provedena u suradnji s pripadnicima MUP-a ZDK-a i MUP-a SBŽ-a, te da je ovim nastavljeno razbijanje međunarodnog lanca krijumčarenja droge na relaciji Albanija-Makedonija-Srbija-BiH-Hrvatska.

Kod uhićenih osoba pronađeno je oko 22 kilograma marihuane-skanka, te određen broj mobilnih telefona, sim kartica, vojnog naoružanja i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

Pretres na više lokacija na području Tuzle, Zenice i Busovače izvršen je postupajući po naredbama Tužiteljstva BiH i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Jozić je navela da je, prema raspoloživim saznanjima, droga trebala biti prokrijumčarena na područje Hrvatske vozilom “peugeot”.

Također je dodala da je u naselju Dusina, na granici s općinom Busovača, u vozilu “passat” u kojem su se nalazile četiri osumnjičene osobe, došlo do obračuna unutar organizirane skupine zbog neriješenih unutarnjih odnosa. Došlo je do pucnjave iz vatrenog oružja kada je jedna osumnjičena osoba ranjena, a zatim je prevezena vozilom hitne pomoći u bolnicu u Zenici i nalazi se van životne opasnosti.

Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada. Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu bit će predat u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Kristina Jozić je potvrdila da se još uvijek traga za dvije osobe koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom.

– SIPA je još jednom pokazala da je odlučna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH te nastavlja aktivnosti u spomenutom pravcu – zaključila je ona.

Jozić nije mogla dati nikakve dodatne informacije novinarima u cilju zaštite istrage.