Akcija “Učenik učeniku” Osnovne škole “Nova Bila”

Akcija "Učenik učeniku"

„Lijepo je primati poklone, a isto tako je lijepo darovati, poklanjati drugome“, kazao je Silvio Zolo, učenik V razreda Osnovne škole „Nova Bila“, pred put za Donju Mahalu, u posjet osnovcima mjesne škole „Ruđer Bošković“ u Bosanskoj Posavini.

Naime, u Osnovnoj školi „Nova Bila“, u ovo predblagdansko vrijeme, rodila se ideja kojoj su u startu dali naziv – Učenici – učenicima. A riječ je o prikupljanju božićnih darova, božićnih paketića, različitog sadržaja – slatkiši, igračke, školski pribor, školski ruksaci, odjevni predmeti – s nakanom darivanja osnovcima u Donjoj Mahali. A ova škola, kao i cijeli posavski kraj, u proljeće ove godine poharala je velika, nezapamćena poplava, i još uvijek znatan broj učenika ove škole nije se vratio u svoje domove.

Akciju su podržali novobiljanski osnovci, njihovi roditelji i nastavno osoblje i za svakog osnovca u škole „Ruđer Bošković“ u Donjoj Mahali, za njih 229, pripremili su lijepe božićne darove. Istina, vrijednost darova je uglavnom simbolična, ali su geste tople, ljudske, akcija kojoj su se, kako nam je kazao ravnatelj OŠ „Nova Bila“, Dragan Marjanović, učenici s oduševljenjem i velikim entuzijazmom prihvatili i provodili.

I u srijedu ujutro, na put za Donju Mahalu s darovima krenuli su predstavnici OŠ Nova Bila, nastavnici i učenici, na čelu s ravnateljem, Draganom Marjanoviće. Prijevoz, bez ikakve naknade, organizirala je viteška tvrtka „Horizont“, vlasništvo Mirka Bobaša.

„Vjerujem kako je ovo i početak suradnje naše dvije škole koju ćemo, ubuduće, nastojati proširiti, dati joj i druge vrijedne dimenzije, a tako isto misli i podržava moj kolega, ravnatelj OŠ „Ruđer Bošković“, kazao je Dragan Marjanović.

Svojevremeno, neposredno iza rata koji je opustoši srednjobosanski kraj,pa tako i područje Nove Bile, dobri ljudi, njihova djeca, osnovci iz Hrvatske i južnih dijelova BiH, u ovakvim prilikama nisu zaboravljali ni novobiljanske mališane. A stara narodna poslovica kaže: Dobro se uvijek dobrim vraća.